Σιρόπι μελάσας πλούσιο σε πρωτεΐνη και σάγχαρα με μόλις 20 λεπτά το κιλό: Κάνει όμως να το δώσουμε στις μέλισσες;


Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες.
Όταν ενημερώθηκα ότι μια εταιρεία πουλάει σιρόπι για κτηνοτροφική χρήση προς 21 λεπτά το κιλό.
Το σιρόπι αυτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και σάκχαρα μάλιστα.
Μου προκάλεσε το ενδιαφέρον.
Η τιμή είναι εξαιρετική.
Το έψαξα και είδα ότι είναι σιρόπι μελάσας.
Γνωρίζουμε ότι η μέλισσα πηγαίνει σαν τρελή στην μελάσα.
Είναι όμως κατάλληλη αυτή για την υγεία των μελισσών;



Έψαξα πληροφορίες.
Οι Έλληνες ερευνητές λένε ΟΧΙ δεν πρέπει να ταΐζουμε μελάσα τις μέλισσες γιατί είναι τοξική.
Δεν τους πολυεμπιστεύομαι όμως να πω την αμαρτία μου.
Καθόλου για να είμαι ειλικρινής.😉

Ρώτησα την εταιρεία η οποία μου απάντησε το εξής...
-Κτηνοτροφική μελάσα είναι αλλά και τα μελίσσια το τρώνε χωρίς θύματα....δεν έχω όμως ούτε αποτέλεσμα ούτε ασφαλή δοκιμή σε ικανή κλίμακα στα χέρια μου.
Το έχετε βάλει ποτέ σε μελίσσια;
-Την έχει αγοράσει μελισσοκόμος με πολλά μελίσσια και μας είπε ότι την έφαγαν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Μου έδωσαν και το όνομα του μελισσοκόμου...

Ψάχνω για πληροφορίες.

Ακούστε λοιπόν.
Η μελάσα είναι ένας παχύς χυμός, σαν σιρόπι, που παρασκευάζεται από την επεξεργασία ζαχαροκάλαμου.
Ο βαθμός και ο τύπος της μελάσσας εξαρτάται από την ωριμότητα των ζαχαροκάλαμων και την μέθοδο παραγωγής.
Δεν περιέχει καμία λιπαρή ουσία, είναι εμπλουτισμένη με πολλά ανόργανα και οργανικά στοιχεία που χρειάζονται οι αθλητές, οι σπουδαστές, οι σκληρά εργαζόμενοι, οι ασθενείς, ολα από φυτική προέλευση γι’ αυτό και πλήρως αφομοιώσιμα και αβλαβή για τον οργανισμό.
Ευεργετική και απαραίτητη για τα άτομα με στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή χαμηλό αιματοκρίτη, βοηθά στην επαναφορά του σιδήρου, του αιματοκρίτη και της φερριτίνης στα φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς χημικές ουσίες.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η μελάσα βγαίνει από επεξεργασμένο ζαχαροκάλαμο.
Πάμε να δούμε τι λένε στο εξωτερικό για την μελάσα στην ζωή των μελισσών.

Η επεξεργασμένη ζάχαρη που βγαίνει είτε από ζαχαρότευτλα είτε από ζαχαροκάλαμο είναι καθαρή σακχαρόζη και, φυσικά, είναι ασφαλή και διατροφικά ισοδύναμα.
Τα ακατέργαστα σάκχαρα όμως είναι τοξικά για τις μέλισσες.
Αποδείξεις ότι είναι τοξική η μελάσα δεν έχουν εντοπιστεί Bailey... (1966) διαπίστωσαν ότι η ημι-επεξεργασμένη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ήταν ακίνδυνη, αλλά ότι η ημι-επεξεργασμένη ζάχαρη από ζαχαρότευτλα μείωνε την ζωή των μελισσών.
Έτσι, ξέρουμε ότι η ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαρότευτλα είναι τοξική για τις μέλισσες.

Δεν ήμαστε σίγουροι για την μελάσα.
Υπάρχει ασάφεια, επειδή λέγεται ότι υπάρχουν τοξικά στοιχεία στην μελάσα.
Το σίγουρο είναι ότι η ημι-επεξεργασμένη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ήταν ακίνδυνη και ημι-επεξεργασμένη ζάχαρη από ζαχαρότευτλα μειώστε τη ζωή των μελισσών.

Φίλοι μου με μια γρήγορη ματιά αυτά βρήκα έως τώρα.
Ότι δηλαδή η επεξεργασμένη και η ημι-επεξεργασμένη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο δεν είναι τοξική για τις μέλισσες.
Θυμίζω ότι ο Μητσιώτης από την Βραζιλία μας προέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο άφοβα.

Δεν συστήνω σε κανέναν να ταΐσει μελάσα τα μελίσσια του.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος κατά πόσο η μελάσα είναι καλή ή τοξική για την μέλισσα.
Το ότι κοστίζει μόνο 210 ευρώ ο τόννος όμως με κάνει να είμαι απολύτως σίγουρος ότι και καλή να είναι δεν θα μας το έλεγαν ποτέ...
Είναι πολλά τα συμφέροντα όπως καταλαβαίνετε και θα έρθουν τα πάνω κάτω αν ισχύει αυτό το ενδεχόμενο.
Υπόσχομαι όμως να το ψάξω πολύ αυτό το θέμα.

Θα έλεγα επίσης ότι μπορούμε να προμηθευτούμε λίγη μελάσα, και να βγάλουμε 1 μελισσάκι στην άκρη και να το τροφοδοτούμε μόνο με μελάσα όλες τις εποχές του χρόνου.

Αν το μελίσσι αντέξει και ξεχειμωνιάσει κιόλας τότε δεν υπάρχει κανένας φόβος.
Αν πεθάνει τότε η μελάσα είναι ακατάλληλη.
Αν πεθάνει το μελίσσι θα έχουμε χάσει μόνο ένα μελίσσι.
Αν επιβιώσει το μελίσσι όμως τότε θα ξέρουμε οτι μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά χαμηλές τιμές και μεγάλη οικονομία στο κόστος της διατροφής των μελισσιών.
Για να βγει ασφαλές συμπέρασμα δεν αρκεί το πείραμα να το κάνω μόνο εγώ.
Πρέπει αρκετοί μελισσοκόμοι να το κάνουμε, να βάλουμε από 1 μελισσακι σε τροφοδοσία με μελάσα για να είναι ασφαλές το συμπέρασμα.

Εγώ θα το κάνω και ας χάσω και 1 μελίσσι δεν λέει κάτι αυτό.
Όσοι έχετε αρκετά μελίσσια και δεν σας βαραίνει να ρισκάρετε 1, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε.


Σύντομα θα έχω νεότερα για το θέμα πάντως.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου