Πικ νικ στο κέντρο της Αθήνας!



Μπορεί η δουλειά, το άγχος και οι υποχρεώσεις να μην τελειώνουν ποτέ, ευτυχώς όμως πάντα υπάρχουν οι συνάδελφοί σου, που μπορούν να κάνουν τη μέρα σου λίγο πιο όμορφη!
Ήταν «Casual Friday»! Η μέρα της εβδομάδας χωρίς αυστηρό dress code που όλοι στο γραφείο ήμασταν χαλαροί και έτοιμοι να αφήσουμε πίσω -έστω και για λίγο- τις υποχρεώσεις και να υποδεχτούμε το Σαββατοκύριακο. Στο καθιερωμένο μας διάλειμμα στον εξωτερικό χώρο της εταιρείας αρχίσαμε να συζητάμε για τα σχέδια μας για το διήμερο που θα ακολουθούσε, γιατί μπορεί να είναι ακόμα Νοέμβρης αλλά ο καιρός παραμένει ζεστός και ευνοεί αποδράσεις στη φύση.

Η Μίκα με το που άκουσε τη λέξη φύση, βρήκε αφορμή και άρχισε να μας μιλάει ενθουσιασμένη για ένα πρότζεκτ που είδε στο Instagram. Μου άρπαξε το κινητό από τα χέρια και άρχισε να μας δείχνει φωτογραφίες: Κτήρια με αυτοσχέδιες «ζούγκλες» στα μπαλκόνια, κατάφυτοι κήποι μπάστα από τη Βουλή, γκρι άσφαλτος και γαλάζια νερά σε μερικές εικόνες που αποτύπωναν μοναδικά την αντίθεση της πόλης και της φύσης που καταφέρνουν να συνυπάρχουν αρμονικά στην Αθήνα. Το αστικό τοπίο ήταν δοσμένο μέσα από την ιδιαίτερη φωτογραφική ματιά του Κώστα Βογιατζή και της Μαρίνας Βερνίκου για το πρότζεκτ «Nature Meets City» της Napapijri και μας έπεισε να βιώσουμε τη δική μας περιπέτεια στη φύση.




Λίγες εικόνες ήταν αρκετές για να ξεκινήσουμε το δικό μας ταξίδι στην πόλη και να αναζητήσουμε τη διαφορετική αυτή όψη της. Συζητώντας συνειδητοποιήσαμε ότι μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών μας είχαμε ξεχάσει πόσα όμορφα μέρη υπήρχαν στο κέντρο της Αθήνας, ακριβώς δίπλα μας. Έτσι, αποφασίσαμε να ζήσουμε τη δική μας περιπέτεια μετά τη δουλειά! Πεζοπορία, ανάβαση στον Υμηττό, βόλτα με το τελεφερίκ στον Λυκαβηττό... οι ιδέες που ακούστηκαν ήταν πολλές. Το φαγητό και η ιδέα της Σοφίας για ένα πικ νικ στο πάρκο κέρδισε! Μετά από μία μικρή «σύσκεψη» αποφασίσαμε να πάμε στον Εθνικό Κήπο, καθώς απέχει λίγα μόλις λεπτά από την πλατεία Συντάγματος και είναι γεμάτος πράσινο.

Αφού κάναμε μια στάση, για να προμηθευτούμε τα απαραίτητα, φτάσαμε στην είσοδο. Περάσαμε τους εντυπωσιακούς φοίνικες στην είσοδο και περιπλανηθήκαμε στα σοκάκια αναζητώντας το τέλειο σημείο. Χαθήκαμε στα στενά, αλλά ευτυχώς οι ξύλινες ταμπέλες μας βοήθησαν να βρούμε το δρόμο μας. Περάσαμε το Καφενείο του Κήπου, τη λίμνη με τις πάπιες, τον μικρό ζωολογικό κήπο και ένα ξύλινο κιόσκι, αλλά προτιμήσαμε να καθίσουμε στο γρασίδι!



Φρούτα, χυμοί, μπάρες δημητριακών γέμισαν χρώματα τα καρό μας τραπεζομάντηλα. Βέβαια, δεν καταφέραμε να αντισταθούμε και στις λιγότερο υγιεινές επιλογές όπως τα ντόνατς και τα κρουασάν που δεν έλειπαν από το αυτοσχέδιο «τραπέζι» μας. Με την ώρα νιώσαμε ακόμα πιο άνετα ο ένας με τον άλλο. Οι συζητήσεις και τα γέλια μας αντηχούσαν σε όλο το πάρκο που μπορεί να βρισκόταν στην καρδιά της πόλης αλλά ήταν ήσυχο και μας πρόσφερε την ηρεμία και τη χαλάρωση που αναζητούσαμε μετά από μία κουραστική μέρα στο γραφείο. Ήταν το πιο ευχάριστο κλείσιμο της εβδομάδας που μας τόνωσε και να μας έδωσε ενέργεια να συνεχίσουμε τη μέρα μας χαμογελαστοί!



Έτσι, αποφασίσαμε να το καθιερώσουμε! Υποσχεθήκαμε ότι θα αφήσουμε για λίγο καιρό τα «after work drinks» και θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε την Αθήνα ξανά!



Αν και εσείς πιστεύετε ότι το κέντρο έχει πολύ φασαρία και κίνηση, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε. Αναζητήσαμε μερικούς ακόμη χώρους πρασίνου στο αστικό τοπίο για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην πόλη και τους μοιραζόμαστε μαζί σας.

Ποια είναι τα ιδανικά σημεία αναζωογόνησης μέσα στην πόλη;

Κήπος του Μεγάρου Μουσικής

Είναι χώρος αναφοράς για την καλοκαιρινή πολιτιστική ζωή της Αθήνας αλλά παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης και τον Χειμώνα. Τα μεγάλα και μικρά δέντρα και το παχύ γρασίδι δημιουργούν μία πραγματική όαση στο κέντρο της πόλης. Μπορεί να βρίσκεται δίπλα στη Βασιλίσσης Σοφίας αλλά θα σας χαρίσει την ησυχία που αναζητάτε.

Πώς θα φτάσετε: Απέχει μόλις δύο λεπτά με τα πόδια από την ομώνυμη στάση μετρό!

Λόφος Φιλοπάππου

Μπορεί να τον γνωρίζετε ως λόφο των Μουσών και πρόκειται για ένα από τα τελευταία πράσινα κομμάτια της Αθήνας από το οποίο έχετε την ευκαιρία να δείτε μια διαφορετική όψη της Ακρόπολης και ολόκληρης της πόλης. Αν καταφέρετε να φτάσετε στα πιο ψηλά του σημεία μπορείτε να απολαύσετε τη θέα που φτάνει μέχρι τη Σαλαμίνα. Αφού ξεκουραστείτε, συνεχίστε την έξοδό σας με μια βόλτα στο Κουκάκι ή τα Πετράλωνα που βρίσκονται ελάχιστα λεπτά από τον λόφο.

Πώς θα φτάσετε: Υπάρχουν πολλές και όμορφες διαδρομές αλλά η πιο γνωστή είναι αυτή που ξεκινά από τα σκαλάκια στην οδό Ακάμαντος στο Θησείο.

Πεδίο του Άρεως

Απέχει ελάχιστα από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας αλλά το μόνο που ακούγεται όταν βρίσκεστε στο μέρος είναι το κελάηδημα των πουλιών. Αποτελεί έναν σημαντικό «πνεύμονα πρασίνου» στην πόλη μας στον οποίο εκτός από τη φύση θα απολαύσετε και την τέχνη! Στο εσωτερικό του θα ανακαλύψετε από την αρχή την ιστορία της Αθήνας μέσα από δύο ναούς, μαρμάρινες προτομές ηρώων του 1821 και αγάλματα!

Πώς θα φτάσετε: Με λεωφορεία από την Πλατεία Βικτωρίας, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, την Πατησίων και την οδό Μαυρομματαίων.

Λυκαβηττός

Στο ψηλότερο σημείο του Λυκαβηττού θα συναντήσετε την καλύτερη «ταράτσα» της πόλης στην αυλή του Αγίου Γεώργιου. Το ασβεστωμένο μικρό εκκλησάκι έχει μοναδική θέα της πιο ακριβής γειτονιάς του κέντρου αλλά και του ιερού βράχου της Ακρόπολης.

Πώς θα φτάσετε: Με τα πόδια, ανεβαίνοντας την οδό Πλουτάρχου, αν όμως δεν έχετε αντοχές υπάρχει πάντα η λύση του τελεφερίκ που περνάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα!

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Είναι ένας από τους πιο όμορφους χώρους πρασίνου και λειτουργεί ως ανάπαυλα από το τσιμέντο της πόλης. Έχει μία μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, μονοπάτια και ανοιχτούς χώρους σους οποίους εκτός από πικ νικ, μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα πάντα: Να γυμναστείτε να παρακολουθήσετε συναυλίες, προβολές ταινιών και εκθέσεις!

Πώς θα φτάσετε: Με το μετρό θα κατέβετε στη στάση Συγγρού - Φιξ και στη συνέχεια θα πάρετε ένα από τα λεωφορεία Β2, 550 και θα αποβιβαστείτε στη στάση «Ωνάσειο».

Υμηττός

Πλαγιές, ξέφωτα, κρυστάλλινες πηγές, πανύψηλα πεύκα και η θέα ολόκληρης της Αθήνας συνδυάζονται μοναδικά στο βουνό που απέχει λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Από εδώ μπορείτε να δείτε από το ΟΑΚΑ και τον Πύργο των Αθηνών μέχρι τη θάλασσα! Είναι ιδανική επιλογή αν σας αρέσουν οι διαδρομές και τα μονοπάτια. Η πιο δημοφιλής και εύκολη διαδρομή αν είστε αρχάριος είναι αυτή που ξεκινά από το αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής ή αλλιώς Καλοπούλα, όπως την ξέρουν οι περισσότεροι, και καταλήγει στον λόφο των Ταξιαρχών. Προσπαθήστε να προσανατολιστείτε ή ρωτήστε κάποιον από τους πολλούς περιπατητές που θα συναντήσετε στον δρόμο σας!

Πώς θα φτάσετε: Από τη Λεωφόρο Αναστάσεων του Παπάγου ή από τη Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως της Καισαριανής αν έρχεστε από Αθήνα.

Η φύση βρίσκεται παντού μέσα στην πόλη που σας προκαλεί να την ανακαλύψετε από την αρχή! Δοκιμάστε να έρθετε πιο κοντά της και να νιώσετε την ηρεμία που μπορεί να σας προσφέρει, αφήνοντας πίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας. Είναι σίγουρο, πως μια βόλτα στον καθαρό αέρα, σε κάποιο από τα πάρκα ή τα βουνά θα σας αναζωογονήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου