Επιτάφιοι στα γραφικά εκκλησάκια της Αθήνας




Από το ένα άκρο στο άλλο. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η «στροφή» των τελευταίων ετών στις μικρές εκκλησίες της Αθήνας τηΜεγάλη Παρασκευή.

Εγκαταλείποντας τους μεγάλους ναούς, ακόμη και τις εκκλησίες της γειτονιάς σε αναζήτηση μίας διαφορετικής ατμόσφαιρας, πιο κατανυκτικής, οι Αθηναίοι ανακάλυψαν, έστω και όψιμα, τουςΕπιταφίους στα εκκλησάκια της πόλης.


Με τη διαφορά ότι γρήγορα η «στροφή» έγινε «τάση», η τάση «μόδα» και η μόδα ... «Μύκονος».

Όπως με το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, στην οδό Ερεχθέως 18 στην Πλάκα.

Ακολουθείται πιστά το τυπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, η ακολουθία αρχίζει στις 7.00 μ.μ. και η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στα στενά της Πλάκας, αλλά, στον περίβολο του επικρατεί από νωρίς το αδιαχώρητο. Ένα είδος κοσμικής σύναξης.

Κατά τα λοιπά...

Άγιος Νικόλαος, Ρηγίλλης

Πίσω ακριβώς από το Ωδείο Αθηνών και απέναντι από την είσοδο των παλαιών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας. Η περιφορά ξεκινά από την οδό Ρηγίλλης, συνεχίζεται στην οδό Μουρούζη, με μια μικρή στάση στον πυροσβεστικό σταθμό της περιοχής, αμέσως μετά στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αγία Αικατερίνη, Πλάκα

Ναός του 11ου αιώνα της εποχής των Κομνηνών. Στα πρώτα χρόνια μετά την ανέγερσή του τιμούσε τους Αγίους Θεοδώρους, γεγονός που επιβεβαιώνει μία από τις εικόνες των δύο Αγίων στο τέμπλο.Με τοιχογραφίες της Βυζαντινής περιόδου και αξιόλογες φορητές εικόνες έργα του αγιογράφου Δημήτριου Καφή. Η περιφορά γίνεται στα σοκάκια της Πλάκας. Η ακολουθία αρχίζει στις 7.30 μ.μ. συνοδεία μικρής χορωδίας.

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, Θησείο

Πάνω από τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο.

Χρονολογείται στον 12ο αιώνα και ανήκει στον τύπο της καμαρωτής μονόκλιτης βασιλικής. Είναι κτισμένος στη θέση του βόρειου πύργου της πύλης του Διατειχίσματος (Δίπυλο υπέρ των Πυλών), με την τελευταία φάση του οποίου πιθανόν και συνδέεται. Οι τοιχογραφίες είναι του 18ου αιώνα

Σύμφωνα με την παράδοση, την ονομασία Λουμπαρδιάρης (Κανονιέρης) την πήρε όταν στα μέσα του 17ου αιώνα, παραμονή του Αγίου Δημητρίου, ένα θαύμα έσωσε τον ναό από τον κανονιοβολισμό του φρουράρχου της Ακρόπολης Γιουσούφ.

Η σημερινή μορφή του ναού οφείλεται στην ανακατασκευή της μεταβυζαντινής φάσης του από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη.

Καπνικαρέα, πεζόδρομος Ερμού

Πιο σωστά, «Ναός των Εσοδίων της Θεοτόκου». Στη μέση της Ερμού, χτισμένο πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού. Εκκλησάκι γνωστό σε όλους και αγαπημένο.

Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού

Το λευκό εκκλησάκι στην κορυφή του Λυκαβηττού, κλέβει την καρδιά των πιστών. Θα βρείτε λίγη κίνηση στον δρόμο προς την κορυφή, αλλά η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική και η ανοιξιάτικη νυχτερινή Αθήνα στα πόδια σας, αποζημιώνουν για την πιθανή, μικρή ταλαιπωρία.

Μονή Παντοκράτορος Ταώ, Νταού Πεντέλης

Οσοι έχουν βρεθεί στο γυναικείο μοναστήρι της ιστορικής Μονής Πεντέλης τη Μεγάλη Παρασκευή έχουν ζήσει μια βαθιά θρησκευτική εμπειρία -και αυτό δεν είναι υπερβολή.

Οι ύμνοι ψάλλονται από χορωδία καλογριών υπό των φως των κεριών. Ακόμη και στον περίβολο του μοναστηρίου -εάν ο ναός είναι γεμάτος- η ατμόσφαιρα είναι υποβλητική. Η περιφορά γίνεται στη φύση, με αναμμένα κεράκια. Η ακολουθία του Επιταφίου ξεκινάει στις 6.30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου