Πώς Μπορώ να Προστατέψω τον Εαυτό μου στο Σχολείο;



Πώς Μπορώ να Προστατέψω τον Εαυτό μου στο Σχολείο;

Σημείωσε αν οι επόμενες δηλώσεις είναι σωστές ή λάθος:

1. Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει μόνο σωματική βλάβη.

□ Σωστό

□ Λάθος

2. Η σεξουαλική παρενόχληση περιλαμβάνει πάντα σωματική επαφή.

□ Σωστό

□ Λάθος

3. Και τα κορίτσια επίσης εκφοβίζουν και παρενοχλούν.

□ Σωστό

□ Λάθος

4. Αν κάποιος σε εκφοβίζει ή σε παρενοχλεί σεξουαλικά, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να το αποφύγεις.

□ Σωστό

□ Λάθος

Ο ΤΡΟΜΟΣ είναι καθημερινή εμπειρία για εκατομμύρια νεαρά άτομα που πέφτουν θύματα εκφοβισμού στο σχολείο. «Η 15λεπτη διαδρομή με το σχολικό είχε γίνει ένα μαρτύριο που φαινόταν να κρατάει ώρες, καθώς οι βασανιστές μου προχωρούσαν από τα άσχημα λόγια στη σωματική κακομεταχείριση», λέει ένας νεαρός ονόματι Ράιαν. Άλλα νεαρά άτομα υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση. «Ένα πολύ δημοφιλές αγόρι με στρίμωξε στο διάδρομο και άρχισε να με αγγίζει με ακατάλληλο τρόπο», λέει η νεαρή Ανίτα. «Όταν του ζήτησα με καλό τρόπο να τραβήξει τα χέρια του δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Δεν πίστευε ότι το εννοούσα».

Μερικούς εφήβους τούς ενοχλούν οι συμμαθητές τους ακόμη και μέσω του διαδικτύου. Μήπως έχεις πέσει και εσύ θύμα κακομεταχείρισης; Αν ναι, τι μπορείς να κάνεις για να βγεις από αυτή τη δύσκολη θέση; Πολλά! Πρώτα, όμως, ας ξεχωρίσουμε τους μύθους από τα γεγονότα εξετάζοντας τις δηλώσεις που έγιναν στην αρχή αυτού του κεφαλαίου.

1. Λάθος. Οι περισσότεροι από εκείνους που καταφεύγουν στον εκφοβισμό χρησιμοποιούν το στόμα τους, όχι τη γροθιά τους. Ο εκφοβισμός μπορεί να περιλαμβάνει απειλές, προσβολές, σαρκασμό ή κοροϊδίες.

2. Λάθος. Ακόμη και ένα «κομπλιμέντο» με σεξουαλικά υπονοούμενα, ένα χυδαίο αστείο ή το λάγνο βλέμμα μπορεί να αποτελεί σεξουαλική παρενόχληση.

3. Σωστό. Τα άτομα που εκφοβίζουν και παρενοχλούν μπορεί να ανήκουν και στα δύο φύλα.

4. Λάθος. Μπορείς να λάβεις μέτρα για να σταματήσει η κακομεταχείριση. Ας δούμε πώς.

Πώς να Νικήσεις—Χωρίς τη Γροθιά Σου

Μερικά άτομα που καταφεύγουν στον εκφοβισμό θέλουν να σε προκαλέσουν απλώς και μόνο για να δουν πώς θα αντιδράσεις. Αλλά η Γραφή δίνει την εξής σοφή συμβουλή: «Μη βιάζεσαι στο πνεύμα σου να θίγεσαι». (Εκκλησιαστής 7:9

) Γεγονός είναι ότι, αν “ανταποδώσεις κακό αντί κακού”, αυτό θα μπορούσε να ρίξει λάδι στη φωτιά και να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα. (Ρωμαίους 12:17) Πώς μπορείς, λοιπόν, να νικήσεις ένα τέτοιο άτομο χωρίς να χρησιμοποιήσεις τη γροθιά σου;

Μη δίνεις πολλή σημασία. Αν ένα χλευαστικό σχόλιο λέγεται απλώς «για πλάκα», προσπάθησε να γελάσεις με αυτό αντί να προσβληθείς. «Μερικές φορές, χρειάζεται απλώς να μην παίρνεις τις επιθετικές δηλώσεις τόσο σοβαρά», λέει ένα αγόρι ονόματι Ελιού. Αν αυτός που προσπαθεί να σε εκφοβίσει δει ότι τα λόγια του πέφτουν στο κενό, ίσως σταματήσει την παρενόχληση.

Δείξε πραότητα. Η Γραφή λέει: «Η απάντηση που δίνεται με πραότητα απομακρύνει την οργή». (Παροιμίες 15:1) Μια ευγενική απάντηση θα αιφνιδιάσει το άτομο που θέλει να σε εκφοβίσει και μπορεί να εκτονώσει την τεταμένη κατάσταση. Είναι αλήθεια ότι το να διατηρείς την ψυχραιμία σου όταν δέχεσαι επίθεση απαιτεί αυτοσυγκράτηση. Αλλά αποτελεί πάντα την καλύτερη πορεία. Το εδάφιο Παροιμίες 29:11 δηλώνει: «Ο άφρονας αφήνει να εκδηλωθεί όλο του το πνεύμα, αλλά ο σοφός το διατηρεί ήρεμο ως το τέλος». Η πραότητα είναι ένδειξη δύναμης. Το πράο άτομο δεν χάνει εύκολα την ισορροπία του, ενώ εκείνος που καταφεύγει στον εκφοβισμό είναι συνήθως ανασφαλής, αγανακτισμένος, ακόμη και απελπισμένος. Εύστοχα, η Γραφή λέει: «Ο μακρόθυμος είναι καλύτερος από τον κραταιό».—Παροιμίες 16:32.

Προστάτεψε τον εαυτό σου. Αν μια κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, ίσως χρειάζεται να βρεις κάποια «έξοδο κινδύνου». Το εδάφιο Παροιμίες 17:14λέει: «Προτού ξεσπάσει ο καβγάς, σήκω και φύγε». Επομένως, αν προμηνύεται βίαιο επεισόδιο, φύγε ή τρέξε μακριά. Αν είναι αδύνατον να ξεφύγεις, ίσως χρειαστεί να προστατέψεις τον εαυτό σου όσο καλύτερα μπορείς.

Ανάφερέ το. Οι γονείς σου έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Μπορούν επίσης να σου δώσουν πρακτικές συμβουλές. Για παράδειγμα, ίσως σου προτείνουν να μιλήσεις για το ζήτημα σε κάποιον υπεύθυνο στο σχολείο, λόγου χάρη σε κάποιον εκπαιδευτικό ή σχολικό σύμβουλο. Να έχεις τη βεβαιότητα ότι οι γονείς σου και οι υπεύθυνοι του σχολείου μπορούν να χειριστούν το ζήτημα με διακριτικότητα, ώστε να μην μπλεχτείς σε μεγαλύτερα προβλήματα.

Ποια είναι η ουσία του ζητήματος; Το άτομο που καταφεύγει στον εκφοβισμό δεν μπορεί να νικήσει αν εσύ αρνηθείς να παίξεις το παιχνίδι του. Έτσι λοιπόν, μην εγκλωβιστείς στις φλόγες του θυμού του. Αντιθέτως, ανάλαβε τον έλεγχο της κατάστασης χρησιμοποιώντας τις παραπάνω υποδείξεις.

Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης

Αν υφίστασαι σεξουαλική παρενόχληση, έχεις κάθε λόγο να νιώθεις θυμό! Το ερώτημα είναι: Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Πολλά! Στη συνέχεια αναφέρονται ορισμένες υποδείξεις.

Πες σταθερά όχι στις σεξουαλικές προτάσεις. Τα άτομα που επιτίθενται μπορεί να συμπεράνουν ότι ένα όχι που λέγεται με μισή καρδιά στην πραγματικότητα σημαίνει ναι—ή τουλάχιστον, ίσως—εκτός αν τους πείσεις για το αντίθετο. Έτσι λοιπόν, το όχι σου ας σημαίνει όχι. (Ματθαίος 5:37) Αν χασκογελάς ή κάνεις νάζια, ακόμη και αν αντιδράς έτσι λόγω της αρχικής αμηχανίας, μπορεί να δίνεις στο άλλο άτομο λάθος εντύπωση. Δείξε σταθερότητα και ευθύτητα. Αυτή είναι η καλύτερη άμυνά σου!

Να αντιδράσεις έντονα. Η νεαρή Ανίτα λέει για εκείνον που την παρενοχλούσε: «Χρειάστηκε να τον ντροπιάσω μπροστά στους φίλους του λέγοντάς του δυνατά να ΜΗ με αγγίζει έτσι!» Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; «Όλοι οι φίλοι του γέλασαν μαζί του. Αυτός ήταν πολύ ψυχρός για κάποιο διάστημα, αλλά λίγες μέρες αργότερα ζήτησε συγνώμη για τη συμπεριφορά του και αργότερα μάλιστα με υπερασπίστηκε όταν κάποιος άλλος προσπάθησε να με παρενοχλήσει».

Αν τα λόγια δεν φέρνουν αποτέλεσμα, φύγε. Ακόμη καλύτερα, τρέξε. Και αν δεν μπορείς να ξεφύγεις, έχεις το δικαίωμα να προστατέψεις τον εαυτό σου από την κακοποίηση. (Δευτερονόμιο 22:25-27) Μια νεαρή Χριστιανή λέει: «Όταν ένα αγόρι προσπάθησε να με αρπάξει, του έριξα μια γροθιά με όλη μου τη δύναμη και έφυγα τρέχοντας!»

Πες το σε κάποιον. «Αυτό χρειάστηκε να κάνω τελικά», παραδέχεται η 16χρονη Έιντριεν. «Ζήτησα από τους γονείς μου συμβουλή επειδή ένα αγόρι το οποίο θεωρούσα καλό φίλο δεν με άφηνε ήσυχη. Όσο περισσότερο διαμαρτυρόμουν, τόσο περισσότερο επέμενε, σαν να ήταν παιχνίδι». Οι γονείς της Έιντριεν της έδωσαν πρακτικές συμβουλές που τη βοήθησαν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αναμφίβολα και οι δικοί σου γονείς μπορούν να σε βοηθήσουν.

Η αντιμετώπιση του εκφοβισμού ή της σεξουαλικής παρενόχλησης δεν είναι αστεία υπόθεση. Αλλά να θυμάσαι πάντα το εξής: Δεν υπάρχει λόγος να είναι οι νεαροί Χριστιανοί αβοήθητα θύματα εκείνων που θέλουν να τους εκφοβίσουν, ούτε πρέπει να ανέχονται τις προτάσεις κάποιου ατόμου που τους παρενοχλεί ή να δελεάζονται από αυτές. Λαβαίνοντας τα μέτρα που αναφέρθηκαν, μπορείς να αντιμετωπίσεις επιτυχώς τέτοιες προκλήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟΝ 1ο ΤΟΜΟ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18


ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΑΣ

Η πίεση των συνομηλίκων είναι μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις που έχεις να αντιμετωπίσεις. Μάθε πώς μπορείς να τα βγάλεις πέρα με αυτοπεποίθηση.

ΒΑΣΙΚΟ ΕΔΑΦΙΟ

«Αν είναι δυνατόν, όσο εξαρτάται από εσάς, να είστε ειρηνικοί με όλους τους ανθρώπους».—Ρωμαίους 12:18.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Αν είσαι στόχος εκφοβισμού, να συμπεριφέρεσαι με δυναμισμό αλλά όχι με επιθετικότητα. Πες σταθερά στο άτομο που σε εκφοβίζει να σταματήσει. Φύγε ήρεμα. Αν ο εκφοβισμός συνεχίζεται, ανάφερέ το σε κάποιο αρμόδιο άτομο.

ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΟΤΙ . . . ;

Το να φοράς ρούχα με συγκεκριμένα χρώματα ή σήματα που χαρακτηρίζουν κάποιες ομάδες ή κάποιες συμμορίες μπορεί να σε κάνει στόχο επίθεσης. Ένα πρώην μέλος συμμορίας λέει: «Αν κάποιος ντυνόταν όπως εμείς αλλά δεν ανήκε σε εμάς, το πιθανότερο ήταν ότι θα αποτελούσε στόχο. Ή θα έπρεπε να μπει στη συμμορία μας ή θα πάθαινε ζημιά».

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ!

Αυτό που θα κάνω αν κάποιος προσπαθήσει να με προσβάλει ή να με προκαλέσει είναι ․․․․․

Αυτό που θα κάνω για να αποφύγω εκ των προτέρων τέτοια προβλήματα είναι ․․․․․

Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω το γονέα (τους γονείς) μου σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι ․․․․․

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ;

● Πώς μπορείς να δείχνεις με τη συμπεριφορά σου περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα να γίνεις στόχος εκφοβισμού;

● Τι μπορείς να κάνεις αν υφίστασαι σεξουαλική παρενόχληση; (Σκέψου μερικές συνηθισμένες καταστάσεις και πιθανούς τρόπους αντίδρασης.)

● Γιατί θα πρέπει να παίρνεις στα σοβαρά το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης;

[Πρόταση που τονίζεται στη σελίδα 123]

«Όταν ξέρεις ότι θα γίνει φασαρία, πρέπει να κοιτάξεις τη δουλειά σου και να πας στο σπίτι σου. Μερικοί κοντοστέκονται, και τότε μπλέκονται σε προβλήματα».—Χάιρο

[Πλαίσιο στη σελίδα 125]

Πώς Μπορείς να Αποτρέψεις τη Σεξουαλική Παρενόχληση

Μη φλερτάρεις. Αυτό ισοδυναμεί με ανοιχτή πρόσκληση για παρενόχληση. Η Γραφή ρωτάει: «Μπορεί ένας άνθρωπος να μαζέψει φωτιά στον κόρφο του και όμως να μην καούν τα ενδύματά του;» (Παροιμίες 6:27) Πράγματι, το να φλερτάρεις είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά.

Πρόσεχε τις συναναστροφές σου. Οι άλλοι θα συμπεράνουν ότι οι αξίες σου ταιριάζουν με τις αξίες των φίλων σου. Μια νεαρή, η Κάρλα, λέει: «Αν κάνεις παρέα με άτομα που δέχονται αδιαμαρτύρητα τέτοιου είδους σχόλια ή που τους αρέσει να τραβούν την προσοχή, τότε θα πέσεις και εσύ θύμα παρενόχλησης».—1 Κορινθίους 15:33.

Πρόσεχε το ντύσιμό σου. Το άσεμνο ντύσιμο εκπέμπει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι λαχταράς το ενδιαφέρον του αντίθετου φύλου—και θα το έχεις.—Γαλάτες 6:7.

Μην κρύβεις τη Χριστιανική σου ταυτότητα. Διαφορετικά, κανένας δεν θα έχει λόγο να σκεφτεί ποτέ ότι η ζωή σου πρέπει να διέπεται από Χριστιανικούς κανόνες.—Ματθαίος 5:15, 16.

[Εικόνα στη σελίδα 124]

Αν απαντήσεις θυμωμένα στα χλευαστικά σχόλια είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά

[Εικόνα στη σελίδα 127]

Αν κάποιος σε παρενοχλεί σεξουαλικά, πες του να απομακρυνθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου