Προσοχή! Μην φας το ρύζι που περίσσεψε από χθες!






Όλοι έχουμε ξαναζεστράκι με κοκκινιστό και ρύζι από τη μαμά μας. Ήρθε, όμως, η ώρα να αναθεωρήσουμε. Σύμφωνα με έρευνες της μεγαλύτερης βρετανικής ιστοσελίδας για την υγεία “NHS choices”, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία μας. Και αυτό γιατί δεν αποθηκεύουμε σωστά το ρύζι μετά το μαγείρεμα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το ωμό ρύζι περιέχει συχνά σπόρια ενός κλώνου βακτηρίου, τα οποία είναι ικανά να αναπαραχθούν γρήγορα και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μπορούν μάλιστα να επιβιώσουν ακόμα και όταν το ρύζι μαγειρεύεται. Πιο συγκεκριμένα, όταν αυτό μένει σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια, να πολλαπλασιαστούν και να παράξουν τοξίνες που προκαλούν εμετό ή διάρροια.

Για να τα αποφύγεις όλα αυτά, θα σου προτείνουμε το προφανές: φάε το ρύζι μόλις το μαγειρέψεις. Αλλά επειδή άνθρωποι είμαστε και ελλείψει χρόνου συχνά μαγειρεύουμε από την προηγούμενη για την επόμενη μέρα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αποθηκεύσεις το μαγειρεμένο ρύζι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα (μέσα σε μία ώρα) σε δροσερό μέρος για να αποφύγεις την ανάπτυξη βακτηρίων. Θα πρέπει βέβαια το ρύζι να παραμείνει στο ψυγείο μόνο μια μέρα και να μη ζεσταθεί παραπάνω από μία φορά.άνει το χθεσινό ριζότο ή έχουμε πάρει στη δουλειά ταπε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου