Πώς να σώσετε τον γάμο σας πριν να είναι πολύ αργά…



Πρώτα έρχεται ο έρωτας, ακολουθεί η αγάπη και μετά…. ο γάμος!

Και, όπως συνηθίζουμε να λέμε σε κάθε παραμύθι με ευτυχισμένο τέλος, «και ύστερα έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Είναι, όμως, όντως έτσι; Ο γάμος αποτελεί την αρχή του παραμυθιού για το ζευγάρι ή την αρχή του… τέλους του; Ακόμα και αν τα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου είναι ευτυχισμένα, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να επέλθει η κρίση.

Και το θέμα τότε είναι πόσο διατεθειμένοι είναι και οι δύο να παλέψουν γι’ αυτό που έχουν. Εξάλλου, οι σχέσεις απαιτούν μία διαρκή προσπάθεια, κάποιες φορές με πιο απλούς τρόπους απ’ ότι φαντάζεστε. διαβάστε παρακάτω…




Μιλήστε για τα προβλήματά σας

Πολλά ζευγάρια, ίσως λόγω της ρουτίνας ή των συνεχών υποχρεώσεων, σταματούν να μιλάνε ή, ακόμα χειρότερα, σταματούν να σκέφτονται τον γάμο τους. Μπορεί κάποιες φορές η αδιαφορία να φαντάζει η πιο εύκολη λύση, αλλά σίγουρα δεν είναι η πιο σωστή. Αναλογιστείτε τι δεν σας αρέσει στον γάμο σας και μιλήστε στον σύντροφό σας. Η αναγνώριση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για την αποδοχή και την λύση του! Εφόσον κρίνετε ότι χρειάζεται, μην διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια κάποιου ειδικού- ένας σύμβουλος γάμου, για παράδειγμα, μπορεί να σας βοηθήσει, προτείνοντάς σας λύσεις που δνε έχετε σκεφτεί.

Μην «αφήνετε» τον εαυτό σας

Αν δεν αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας , το πιθανότερο είναι να «μεταδώσετε» αυτή την ανασφάλεια και στον σύντροφό σας. Και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την εμφάνιση, όσο με την αυτοπεποίθηση και την λάμψη που αποπνέουμε όταν περιποιούμαστε τον εαυτό μας. Προσπαθήστε, λοιπόν, να μην παραμελείτε την εμφάνισή σας και να θυμάστε πως όταν αισθάνεστε όμορφη, είστε και όμορφη! Και αυτό δεν θα περάσει απαρατήρητο στο άλλο σας μισό…

Μην… «έχετε πονοκέφαλο»!



Η οικειότητα που αναπτύσσει το ζευγάρι με την σωματική επαφή είναι ζωτικής σημασίας για την «υγεία» του γάμου. Το σεξ, εκτός από μία φυσική ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί, είναι και ένας τρόπος να δείξει ο ένας στον άλλο ότι είναι ακόμα ποθητός. Έτσι, το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά και μετά είναι πιο εύκολο να δεθεί συναισθηματικά και να συζητήσει τα προβλήματά του.

Ζητήστε συγγνώμη όταν κάνετε λάθος

Είναι αλήθεια πως πολλοί επικεντρωνόμαστε στα ελαττώματα του συντρόφου μας και ξεχνάμε τα δικά μας ελαττώματα ή δεν παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Έτσι, όμως, αποκλείεται ένας γάμος να προχωρήσει. Ωστόσο, μία μακροχρόνια σχέση, και ειδικά έγγαμη, χρειάζεται αμοιβαίες υποχωρήσεις. Γι’ αυτό, παραδεχτείτε τα λάθη σας και ξεχάστε τους εγωισμούς πριν να είναι αργά. Ας κάνουμε ένα τεστ: πότε ήταν η τελευταία φορά που είπατε «συγγνώμη»;

Επικεντρωθείτε στα θετικά χαρακτηριστικά του συντρόφου σας

Αρκετές φορές, όταν νευριάζουμε με τον σύντροφό μας, επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά του χαρακτηριστικά κια αρχίζουμε να τον κατηγορούμε ότι κάνει τα πάντα λάθος. Ξεχνάμε όλα όσα μας έκαναν να τον ερωτευτούμε, την ενέργεια το χιούμορ, την αγάπη και την φροντίδα που μας δείχνει. Μάλλον ήρθε η ώρα να τα θυμηθούμε… Εξάλλου, όλοι κάνουμε λάθη αλλά δεν είναι αυτά που μας χαρακτηρίζουν!

Περάστε χρόνο μαζί

Ο δουλειές, η ρουτίνα και η κούραση πολύ συχνά οδηγούν το ζευγάρι στην απομόνωση. Έτσι, ακόμα και αν είναι παντρεμένοι μπορεί να περνούν ελάχιστο ή και καθόλου χρόνο μαζί μέσα στην εβδομάδα. Καλό θα είναι να προσπαθήσετε να «φτιάξετε» χρόνο για το σύντροφό σας, όσο δύσκολο και αν είναι. Βγείτε για φαγητό σε μέρη που πηγαίνατε πριν ακόμα παντρευτείτε, πηγαίνετε βόλτα και φλερτάρετε. Όσο κουρασμένοι και αν είστε, τρεις ώρες με τον σύντροφό σας αρκούν για να σας χαλαρώσουν και να σας ξεκουράσουν!

Μπείτε στη θέση του

Κάποιες φορές, παραείμαστε σκληρές απέναντι στο σύντροφό μας, ίσως γιατί θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα ή γιατί πιστεύουμε ότι το δικό μας σκεπτικό είναι το «σωστό». Αυτόματα, λοιπόν, ξεκινάμε από ασταθείς βάσεις. Όταν ένας από τους δύο κάνει λάθος, η συζήτηση θα πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε. Ακούστε τον σύντροφό σας και μην σπεύσετε να τον κατηγορήσετε πριν σας πει τον λόγο για τον οποίο μπορεί να αντέδρασε -κατά τη γνώμη σας- λάθος. Στο κάτω-κάτω, μπορεί ό,τι έκανε, να το έκανε για να σας ευχαριστήσει, έστω και αν δεν είχε αποτέλεσμα. Η προσπάθεια, όμως, μετράει.

Μην κρατάτε μυστικά

Τα μυστικά είναι ίσως το πρώτο σκαλοπάτι προς τον χωρισμό. Μαζί μ’ αυτά, η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι κλονίζεται ανεπανόρθωτα και η ανασφάλεια παίρνει την θέση της. Ό,τι και αν συμβεί, ακόμα και αν δεν είναι ευχάριστο, μοιραστείτε το πρώτα απ’ όλους με τον σύντροφό σας. Εξάλλου, αυτή είναι και η σημασία του γάμου: να πορεύονται δύο άνθρωποι μαζί, στα εύκολα και στα δύσκολα.

Μην συγκρίνετε το τι κάνετε

«Εγώ πήγα τα παιδιά στο σχολείο όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Εσύ δεν έκανες τίποτα!» ή «Πάλι εγώ θα πλύνω τα πιάτα. Η σειρά σου είναι.»: είναι φράσεις απαγορευμένες, αν θέλετε να διατηρήσετε την ηρεμία στο γάμο σας. Σε περίπτωση που αισθάνεστε ότι έχετε αναλάβει περισσότερες ευθύνες απ’ όσες μπορείτε ή ότι δεν έχετε την βοήθεια του συντρόφου σας, απλώς μιλήστε του ανοιχτά. Όταν συγκρίνετε το τι κάνετε με αυτά που κάνει εκείνος, αυτόματα εσείς βρίσκεστε σε θέση επίθεσης και εκείνος σε θέση άμυνας. Ο καλύτερος τρόπος για ν’ αποφύγετε την ένταση είναι να επιστρατεύσετε το χιούμορ σας! Την επόμενη φορά δοκιμάστε το και θα δείτε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είνα πολύ μεγαλύτερες!

Να λέτε «Σ’ αγαπώ»



Δεν είναι απλά δύο λέξεις, είναι μία πρόταση πάνω στην οπποία στηρίξατε τον γάμο σας. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να τις ξεχνάτε, ούτε για τον εαυτό σας αλλά ούτε και για τον σύντροφό σας. Φροντίστε να τις λέτε όσο πιο συχνά μπορείτε και φυσικά να μην μένετε στα λόγια αλλά να τις εκφράζετε με πράξεις.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου