Να καταβάλει αποζημιώσεις καλέιται η Αλβανία στις οικογένειες 6000 ατόμων που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της Κομμουνιστικής δικτατορίας


Αξιωματούχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. κάλεσαν τις αλβανικές αρχές να παράσχουν περισσότερες αποζημιώσεις στις οικογένειες των περίπου 6.000 ατόμων που εξαφανίστηκαν κατά την διάρκεια του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η κ. Houria Es-Slami υπήρξε η επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις καταναγκαστικές ή ακούσιες εξαφανίσεις, η οποία (Ομάδα Εργασίας) τερμάτισε μια εβδομαδιαία επίσκεψη στη χώρα την Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα Τίρανα, την Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016, ανέφερε ότι η Αλβανία πρέπει να “γυρίσει την οδυνηρή σελίδα του παρελθόντος”.

“Όλα τα θύματα των αναγκαστικών εξαφανίσεων και οι συγγενείς τους έχουν το δικαίωμα στην πλήρη αποκατάσταση, η οποία περιλαμβάνει αποζημίωση, ικανοποίηση, επανένταξη και εγγυήσεις μη επανάληψης”, όπως αναφέρει μια προκαταρκτική έκθεση.

Οι εξαφανίσεις οι οποίες έγιναν από το κομμουνιστικό καθεστώς, σημειώθηκαν από το 1944, όταν ήρθε στην εξουσία, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι την πτώση του το 1990, μετά από φοιτητικές διαμαρτυρίες.

Κατά την διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, περίπου 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 34.000 φυλακίστηκαν και περισσότεροι από 50.000 στάλθηκαν σε απομονωμένα στρατόπεδα εγκλεισμού.

“Ουδεμία περίπτωση αναγκαστικής εξαφάνισης, η οποία διαπράχθηκε κατά την διάρκεια εκείνων των ετών, έχει φτάσει ποτέ στα Αλβανικά δικαστήρια”, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ. Αυτό συνέβη λόγω της έλλειψης πρωτοβουλίας από εισαγγελείς, της άγνοιας των συγγενών για το πώς να προσφύγουν δικαστικά, καθώς και για λόγους δυσπιστίας προς τους νομικούς θεσμούς, ανέφερε η έκθεση.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η Αλβανία, η οποία επικύρωσε μια διεθνή σύμβαση για αναγκαστικές εξαφανίσεις το 2007, θα πρέπει “να λάβει μια πιο περιεκτική προσέγγιση”, ώστε να δώσει στα θύματα και τις οικογένειές τους το δικαίωμα της αλήθειας, της δικαιοσύνης, της επανόρθωσης και της μνήμης.

Οι μετακομμουνιστικές κυβερνήσεις της Αλβανίας δεν έχουν χρηματοδοτήσει κανένα μνημείο για αυτούς (εξαφανισμένους), παρά την ύπαρξη ενός αριθμού στρατοπέδων εργασίας, φυλακών και τουλάχιστον 29 ύποπτων σημείων ενταφιασμού, σύμφωνα με τα ευρήματα της Επιτροπής. Μόνο τον τελευταίο μήνα, η κυβέρνηση άνοιξε ένα πρώην άκρως απόρρητο πυρηνικό καταφύγιο σε ένα μουσείο, για να δείξει πώς η αστυνομία της κομμουνιστικής εποχής εδίωξε τους πολέμιους του καθεστώτος.

Τα θύματα ή οι οικογένειές τους πρέπει να περάσουν από τουλάχιστον πέντε δημόσια ιδρύματα για τεκμηρίωση, ώστε να αξιώσουν αποζημίωση, ανέφεραν οι ειδικοί του ΟΗΕ. Ανέφεραν μάλιστα ότι η διαδικασία είναι περίπλοκη και χάσιμο χρόνου για τα θύματα, και ότι η κυβέρνηση πρέπει να το κάνει αντί αυτών.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ συνέστησαν “εθνική δημόσια διαβούλευση για την κληρονομιά του κομμουνιστικού παρελθόντος,» και το πώς συλλογικά, να υπερνικήσουν τις οδυνηρές συνέπειες” καθώς και μια προσέγγιση τύπου “one-stop- shop” (χωρίς καθυστερήσεις) για τις αποζημιώσεις.

Μετάφραση Δημήτρης Γεωργίου
Πηγή: Associated Press

παράθεση από: himara.gr



Η άτυχη κοπέλα από τα Ιωάννινα, υποτίθεται ότι είχε επισκεφθεί οδοντίατρο στους Άγιους Σαράντα αλλά επέστρεψε νεκρή και χωρίς ζωτικά όργανα.

Η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται πριν από δύο χρόνια, όταν η 16χρονη Κωνσταντίνα Αναγνώστη επέστρεψε από την Αλβανία στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στο σπίτι της, νεκρή.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα "Espresso", μετά την εισαγγελική εντολή για άρση απορρήτου όσον αφορά το κινητό τηλέφωνο του κοριτσιού και σύμφωνα με την ανάλυση των κλήσεων από και προς το κινητό της Κωνσταντίνας, αλλά και από τα σημεία ενεργοποίησης των κεραιών του κινητού της, προκύπτουν κρίσιμα δεδομένα για τις κλήσεις που έγιναν κατά την παραμονή της στην Αλβανία στις 14 και 15 Νοεμβρίου του 2014.

Τα δεδομένα αυτά «δείχνουν» ότι κατά τη διάρκεια που ορίζεται από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις ως ώρα θανάτου, δηλαδή 13.30-14.00, στις 15 Νοεμβρίου του 2014 φαίνεται ότι έχουν γίνει δύο κλήσεις από το κινητό της 16χρονης.

Μία κλήση πραγματοποιήθηκε στις 13.49, προς το κινητό της μητέρας της, διάρκειας 51 δευτερολέπτων ενώ πέντε λεπτά αργότερα, δηλαδή στις 13.55, με τον κατηγορούμενο πλέον οδηγό ταξί Σ.Π., που τη μετέφερε και, σύμφωνα με την κατάθεσή του, βρισκόταν δίπλα της μέσα στο όχημα, διάρκειας 36 δευτερολέπτων.

Στην κατάθεσή τους, αναφέρει το δημοσίευμα, τόσο η μητέρα της Κωνσταντίνας όσο και ο οδηγός του οχήματος δεν αναφέρουν τις συγκεκριμένες συνομιλίες.

Στις καταθέσεις τους, μεταξύ άλλων, υπάρχουν και άλλες διαφορές. Ο οδηγός του αυτοκινήτου στην κατάθεση που έδωσε στις αλβανικές Αρχές στις 23 Φεβρουαρίου του 2015, σε ερώτηση που του τέθηκε από τον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου των Αγίων Σαράντα για το εάν προσωπικά έχει σχέσεις με τη μητέρα της 16χρονης, απάντησε: «Έχω φιλικές σχέσεις μαζί της. Κλειδιά της κατοικίας δεν έχω».

Σε ερώτηση του εισαγγελέα για το εάν έχει κοιμηθεί ποτέ στο σπίτι της, ήταν κατηγορηματικός: «Οχι, σε καμία περίπτωση, γιατί εγώ ο ίδιος έχω δικό μου σπίτι στα Ιωάννινα».
Για το εάν έχει πληρωθεί για τη μεταφορά της Κωνσταντίνας από τα Ιωάννινα προς την Αλβανία και την επιστροφή της στην Ελλάδα από τη μητέρα της, ο ίδιος στην κατάθεσή του αναφέρει: «Ναι, έχω πληρωθεί από τη μητέρα».

Όμως μία κατάθεση, συνεχίζει η εφημερίδα, της μητέρας της 16χρονης νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 15 Νοεμβρίου του 2014 στις αλβανικές Αρχές, ανέφερε διαφορετικά πράγματα. «Για τη μεταφορά της Κωνσταντίνας ο Σπύρος δεν μου πήρε χρήματα. Ξεκαθαρίζω ότι μεταξύ εμού και του Σπύρου έχει αναπτυχθεί ένα φλερτ που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και συνεχίζεται έως και σήμερα. Ο Σπύρος με έχει βοηθήσει σε ό,τι είχα ανάγκη και μου έχει σταθεί σε διάφορα προβλήματα.

Στη διάρκεια της γνωριμίας μας υπάρχουν περιπτώσεις που έχει κοιμηθεί σπίτι μας, εγώ όμως δεν κοιμάμαι σπίτι, καθώς κοιμάμαι στη δουλειά μου. Ο Σπύρος έχει κλειδιά του διαμερίσματός μου, που του τα έχω δώσει από την αρχή της γνωριμίας μας».

Η στάση της μητέρας της γλυκιάς Κωνσταντίνας προκαλεί ερωτήματα και ενώ η ίδια δηλώνει ότι θέλει να μάθει την αλήθεια για τον θάνατο της κόρης της, εμμένει στα αρχικά αποτελέσματα που ήθελαν το κορίτσι να έχει πεθάνει από παθολογικά αίτια.

Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας Γιώργος Αναγνώστης (φωτογραφία) δεν είχε πειστεί από τα αποτελέσματα της αρχικής ιατροδικαστικής έκθεσης και όλο αυτό το διάστημα έδινε αγώνα για να φωτιστούν τα σκοτεινά σημεία.

Τελικά, μια νέα γνωμάτευση -από τον ειδικό ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη- πράγματι ανέτρεψε τα δεδομένα στην υπόθεση, αναφέρει η "Espresso". «Από τη σορό της ανήλικης έλειπαν συγκεκριμένα όργανα ή τμήματα οργάνων, όπως η βάση της γλώσσας, η επιγλωττίδα, η τραχεία και ο λάρυγγας, τα οποία θα καταδείκνυαν ενδεχόμενη προσπάθεια διασωλήνωσής της» ανέφερε ο ειδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου