Κοινωνικό πείραμα : Πόσο εύκολα μπορούνε να κλέψουνε τις φωτογραφίες των παιδιών σας στο Facebook


Κοινωνικό πείραμα : Πόσο εύκολα μπορούνε να κλέψουνε τις φωτογραφίες των παιδιών σας στο facebook ; Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο κάτωθι κοινωνικό πείραμα, για να διαπιστώσουμε πόσο εύκολα μπορούν οι παιδόφιλοι να βρουν και να κλέψουν παιδικές φωτογραφίες από προφίλ γονιών και παιδιών στο facebook.
Σημείωση : Στις υπογραμισμενες κόκκινες λέξεις πατήστε για περισσότερες πληροφορίες

Το αρθρο είναι του Θάνου Επαχτίτη από την προσωπική του σελιδα factchecker.gr

την οποία μπορείτε να βρείτε και στο Facebook στο παρακάτω σύνδεσμο και αξίζει να την επισκεφτείτε και να την έχετε στις αγαπημένες σελίδες σας .Το δεύτερο σκέλος του πειράματος, αναλύει τι μπορεί να κάνει κάποιος με αυτές τις φωτογραφίες . Σκοπός της ανάρτησης, είναι η ενημέρωση και αφύπνιση γονιών και παιδιών, σχετικά με τη μάστιγα της παιδoφιλίας . Το παρόν, αποτελεί το τρίτο μέρος της έρευνας μας για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο.Γενικές πληροφορίες

Η πρώτη μας απόπειρα, ήταν με τη δημιουργία εικονικού παιδικού προφίλ, να εισέλθουμε σε »κλειστές» σελίδες που απευθύνονται σε παιδιά και έφηβους. Αποκτήσαμε πρόσβαση πανεύκολα και βρήκαμε, στη κυριολεξία, χιλιάδες φωτογραφίες ανηλίκων, όλες από ελληνόπουλα. Για ευνόητους λόγους, δε θα σας αποκαλύψουμε πως βρήκαμε και ποιές είναι αυτές οι σελίδες και τα γκρούπς. Πιο κάτω όμως, θα σας παραθέσουμε σχετικές φωτογραφίες και θα σας αποδείξουμε πως πίσω από μερικά από τα παιδικά προφίλ, κρύβονται στη πραγματικότητα ενήλικοι, που με αυτό το τρόπο αποκτούν επαφή με ανήλικα.

Η δεύτερη απόπειρα ήταν μέσω σελίδων που απευθύνονται σε γονείς.

– Για τις ανάγκες του πειράματος, αναζητήσαμε προφίλ ενήλικων Ελλήνων χρηστών του Facebook, σε σελίδες που έχουν δημιουργηθεί από μαμάδες και/ή μπαμπάδες, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων πάνω στην ανατροφή των παιδιών.

– Αποφασίσαμε να ερευνήσουμε μόνο μια σελίδα και να επιλέξουμε 10 τυχαία προφίλ γονιών. Εννοείται πως δεν έχουμε να προσάψουμε κάτι στη συγκεκριμένη σελίδα και η επιλογή της έγινε τυχαία.

– Και τα 10 προφίλ, ανήκουν σε γυναίκες-μητέρες.

Ευρήματα

– Σε 4 από τα 10 προφίλ, βρήκαμε ακριβώς 63 βρεφικές και παιδικές φωτογραφίες.

– Εννοείται πως οι φωτογραφίες ήταν »ξεκλείδωτες» και προσβάσιμες από τον οποιοδήποτε.

– 4 από τα 10 προφίλ περιείχαν μόνο φωτογραφίες ενηλίκων.

– 2 από τα 10 προφίλ, είχαν όλες τις φωτογραφίες »κλειδωμένες»

– Βρήκαμε συνολικά 63 φωτογραφίες είτε γονιών μαζί με τα παιδιά τους, είτε παιδιά μόνα τους, τις οποίες αφού καταμετρήσαμε, κρατήσαμε 4 παραδείγματα τα οποία αλλοιώσαμε για ευνοήτους λόγους.

Συμπεράσματα

– Σε διάφορες »παιδικές-εφηβικές» σελίδες, πίσω από τις οποίες πολλές φορές κρύβονται ενήλικοι διαχειριστές, ανεβαίνουν καθημερινά εκατοντάδες φωτογραφίες, από παιδιά και εφήβους που έχουν προφίλ στο facebook. Οι ηλικίες που συναντήσαμε, κυμαίνονται από 9 μέχρι 17 χρονών. Αν και το facebook απαγορεύει σε ηλικίες κάτω των 14 να έχουν προφίλ, ο κάθε χρήστης, μπορεί να δηλώσει οποιαδήποτε ηλικία.

– Στο facebook κυκλοφορούν χιλιάδες »ελεύθερες» φωτογραφίες παιδιών. Από βαπτίσεις και διάφορες άλλες οικογενειακές στιγμές, μέχρι πιο προσωπικές, όπως άλλαγμα πάνας, παιδιά σε παραλία, παιδιά στο κρεββάτι κτλ. Όλες αυτές, έχουν ανεβεί από τους γονείς τους

Τι απογίνονται οι παιδικές φωτογραφίες

Οι μισές τουλάχιστον από τις φωτογραφίες παιδιών που αναρτούνται στα κοινωνικά δίκτυα, είτε από τα ίδια, είτε από τους γονείς τους, καταλήγουν σε ιστοσελίδες με παιδικό πορνογραφικό υλικό. Αυτό υποστηρίζει έρευνα του Γραφείου Παιδικής Ασφάλειας στο Ίντερνετ της Αυστραλίας . Πρόκειται για δεκάδες εκατομμύρια φωτογραφιών, που καταλήγουν στα χέρια επιτηδείων, αφού ανεβούν στα κοινωνικά δίκτυα, από ανυποψίαστους χρήστες. Εικόνες όπως παιδιά στη παραλία ή στη πισίνα, είναι ιδιαίτερα »δημοφιλείς».

Ο οποιοσδήποτε με στοιχειώδεις γνώσεις Η/Υ μπορεί να στήσει μια ιστοσελίδα στο λεγόμενο Dark ή Deep Web. Εάν λοιπόν το θέλαμε, θα μπορούσαμε είτε να βρούμε παιδοφιλικά σάιτ , πράγμα το οποίο είναι πανεύκολο και να παζαρέψουμε τη τιμή για να τις πουλήσουμε, είτε να τις ανεβάσουμε σε δικό μας σάιτ και να τις »προσφέρουμε» σε όποιον επιθυμεί έναντι ανταλλάγματος. Νομίζεται πως είναι δύσκολο; Ξανασκεφτείτε το, Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πορνογραφικά σάιτ στο Dark Web, που πληρώνουν χρυσάφι για τις φωτογραφίες σας.

Η παρακάτω εικόνα είναι από σάιτ παιδικής πορνογραφίας στο Dark Web. Η ακριβώς από κάτω εικόνα, είναι από ευρετήριο σελίδων με παιδική πορνογραφία. Για να βρούμε υλικό και σάιτ παιδικής πορνογραφίας, χρειαστήκαμε μόνο 5 λεπτά από το χρόνο μας. Αν θέλαμε να στήσουμε σελιδα και να πουλάμε τις δικές σας φωτογραφίες, θα μας έπαιρνε το πολύ 2 ημέρες, μια ημέρα για να συλλέξουμε υλικό και μια ημέρα για να στήσουμε ένα e-shop που θα πουλάει φωτογραφίες παιδιών.Ακολουθούν εικόνες από προφίλ γονιών που τόσο πρόθυμα μοιράζονται με τον υπόλοιπο κόσμο. Το δείγμα φυσικά είναι μικρό, αλλά αντιπροσωπευτικό. Όλες οι φωτογραφίες είναι παρμένες από προφίλ Ελλήνων χρηστών του facebook (δείτε σχετικό disclaimer στο τέλος του άρθρου).

Ακολουθούν εικόνες από παιδικές και εφηβικές σελίδες, που αν και κλειστές (απευθύνονται σε συγκεκριμένο ηλικιακό γκρούπ, δηλαδή παιδιά και εφήβους), αποκτήσαμε εύκολα πρόσβαση φτιάχνοντας ένα εικονικό παιδικό προφίλ. Σε πολλές περιπτώσεις, οι διαχειριστές των σελίδων αυτών, είναι ενήλικοι, ενώ πολλά από τα μέλη είναι εν δυνάμει παιδόφιλοι.

Για παράδειγμα, όταν ερευνήσαμε τα προφίλ ορισμένων »τολμηρών» μελών (που δήθεν ρωτάνε πως γίνεται το σεξ κτλ), διαπιστώσαμε με ΑΠΟΛΥΤΗ βεβαιότητα, πως πρόκειται για ενήλικους. Μεταξύ άλλων, σκοπός τους είναι η απόκτηση επαφής με ανήλικους για να αλιεύσουν φωτογραφίες από τα προφίλ τους.

Πίσω από τις «αθώες» ερωτήσεις, πολλές φορές κρύβονται ενήλικοι με ψεύτικα παιδικά προφίλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου