Πώς μπορεί το παιδί να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο χωρίς να κινδυνεύειΟδηγίες απο την ΕΛ.ΑΣ. που έχουν ως στόχο την ενημέρωση των γονέων, ώστε να είναι σε θέση να προστατέψουν τα παιδιά τους από πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσουν ακραίες πρακτικές.
Σημείωση : Στις υπογραμισμένες κόκκινες λέξεις πατήστε για περισσότερες πληροφορίεςΣυγκεκριμένα, η ΕΛ.ΑΣ. προτρέπει τους γονείς να μην απαγορεύουν τη χρήση του διαδικτύου στα παιδιά τους, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να αναζητήσουν πρόσβαση σε αυτό σε υπολογιστές φίλων, internet café και σε άλλα μη ελεγχόμενα από τους γονείς περιβάλλοντα. Η τοποθέτηση του υπολογιστή σε κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού, θα βοηθήσει το γονέα να εποπτεύει διακριτικά το παιδί του, ενώ συνίσταται και η χρήση προγραμμάτων – φίλτρων γονικής προστασίας που μπορεί να βρει κανείς στο εμπόριο.

Η ΕΛ.ΑΣ. προτρέπει τους γονείς να εξηγήσουν ενδελεχώς στα παιδιά τους, τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τα chat rooms αλλά και να τα συμβουλέψουν να μην μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες με αγνώστους και να μην απαντούν σε μηνύματα με άγνωστο αποστολέα.

Οι γονείς θα ήταν καλό να δείξουν στα παιδιά τους πώς να τερματίζουν την σύνδεση στο διαδίκτυο αλλά και να τους υπενθυμίσουν ότι εάν παρατηρήσουν κάτι που τους προκαλεί αίσθηση, φόβο, ανησυχία ή σύγχυση, αυτό δεν οφείλεται σε δικό τους λάθος. Πρέπει να τους υπενθυμίσουν ότι πρέπει πάντα να ενημερώνουν έναν ενήλικα εάν δουν κάτι που τους ενοχλεί.

Τέλος, σημαντικό είναι οι γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά τους ότι δεν πρέπει να μοιράζονται τους κωδικούς τους για τις σελίδες στις οποίες εισέρχονται με κανέναν άλλον, ούτε καν με τους πλησιέστερους φίλους τους, είναι όμως απαραίτητο να τους μοιράζονται με τους γονείς τους. Η ΕΛ.ΑΣ. συμβουλεύει τους γονείς να κάνουν την πλοήγηση στο διαδίκτυο μια οικογενειακή δραστηριότητα και να αφήσουν τα παιδιά τους να τους εξηγήσουν πώς να περιηγηθούν στο διαδίκτυο. Συνίσταται να τα ενθαρρύνουν να τους δείξουν πώς περνούν το χρόνο τους στο διαδίκτυο αλλά και ποιες είναι οι αγαπημένες τους ιστοσελίδες.

Η ασφαλής πλοήγηση του παιδιού στο διαδίκτυο βασίζεται στην σχέση εμπιστοσύνης που χτίζει ο γονέας με το παιδί του. Εάν το παιδί αισθάνεται άνετα να συζητήσει με τους γονείς και να απευθυνθεί σε αυτούς για να ζητήσει καθοδήγηση, εάν περνά ποιοτικό χρόνο μαζί τους, τότε είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει τις συμβουλές τους για την πλοήγηση στο διαδίκτυο αλλά και να τους αναφέρει οτιδήποτε βλέπει και ζει όταν σερφάρει στο internet.

Συμβουλές :
Να μη δίνει σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό του φίλο, τον κωδικό πρόσβασής του στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς του.
Να μην απαντά σε ηλεκτρονικά μηνύματα με ύποπτο περιεχόμενο ή άγνωστο αποστολέα.
Να μην απαντά σε ηλεκτρονικά μηνύματα που το κάνουν να αισθανθεί «άβολα». Σε περίπτωση που λάβει ένα τέτοιο μήνυμα, να μη διστάζει να το αναφέρει στους γονείς του ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο που εμπιστεύεται.
Αν αισθανθεί άβολα την ώρα που συνομιλεί μέσω chatroom, να διακόψει αμέσως τη συνομιλία.
Να αποφεύγει να στέλνει τη φωτογραφία του και άλλα προσωπικά του στοιχεία μέσω διαδικτύου σε άγνωστα άτομα.
Να σκεφθεί πολύ καλά ενδεχόμενη συνάντηση με διαδικτυακό φίλο και να ζητήσει την άποψη των γονέων σχετικά με αυτό το θέμα.
Σε περίπτωση που αποφασίσει να συναντηθεί με το «διαδικτυακό του φίλο», να ενημερώσει οπωσδήποτε τους γονείς του ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεται και να φροντίσει ώστε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί σε δημόσιο χώρο.
Να αναπτύξει κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζει στο Διαδίκτυο και να μην εμπιστεύεται αμέσως ό,τι δει σε αυτό.
Να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιών και γονέων, ούτως ώστε το παιδί να συζητά με τους γονείς του και να τους αναφέρει οτιδήποτε βλέπει και ζει όταν σερφάρει στο internet . Είναι επίσης απαραίτητο οι ίδιοι οι γονείς να αποκτήσετε βασικές γνώσεις για το διαδίκτυο και να ενημερωθείτε σωστά ώστε να μπορέσετε να προσφέρετε στο παιδί σας την καθοδήγηση που είναι απαραίτητη κατά την πλοήγησή του στον κόσμο του διαδικτύου. Επίσης, η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων με τα παιδιά σας και η αφιέρωση χρόνου σε αυτά είναι πολύ σημαντική.

Ειδικότερα:
Μην απαγορεύετε στα παιδιά σας την πλοήγηση στο διαδίκτυο από τον υπολογιστή σας. Μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό από υπολογιστές φίλων, Ίντερνετ καφέ, ακόμη και από το σχολείο τους.
Ενημερωθείτε για τη χρήση του διαδικτύου, τα οφέλη και τους κινδύνους του. Δώστε έμφαση στην ανακάλυψη ιστοσελίδων με ενημερωτικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό περιεχόμενο και δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.
Να τοποθετήσετε τον Η/Υ σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού (πχ. σαλόνι) και όχι σε υπνοδωμάτια.
Να κάνετε την πλοήγηση στο διαδίκτυο μια οικογενειακή δραστηριότητα. Δεν είναι κακό να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν μερικά πράγματα.
Να συζητήσετε με τα παιδιά σας:
Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα chatrooms .
Για θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Να συμβουλέψετε τα παιδιά σας:
Να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, καθώς και λοιπές προσωπικές πληροφορίες σε άγνωστα άτομα.
Να αρνούνται συναντήσεις με άτομα που γνώρισαν μέσω διαδικτύου. Να τους εξηγήσετε ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνα άτομα.
Να μην απαντούν σε δυσάρεστα ή επικίνδυνα μηνύματα που λαμβάνουν από το διαδίκτυο και να σας αναφέρουν αμέσως το περιστατικό.
Να αφήσετε τα παιδιά να σας δείξουν τι μπορούν να κάνουν στο διαδίκτυο και να επισκεφτούν τις αγαπημένες σελίδες τους.
Οι λογαριασμοί σύνδεσης με το διαδίκτυο πρέπει να είναι στο όνομά σας και να ελέγχετε οι ίδιοι τους κωδικούς πρόσβασης (username, password).
Να συζητήστε με τα παιδιά σας, που κάνουν χρήση του διαδικτύου εάν βλέπουν κάτι που τους προκαλεί αίσθηση, φόβο, ανησυχία ή σύγχυση. Δείξτε τους πώς να κλείσουν την σύνδεση και τον υπολογιστή και ενημερώστε τα ότι δεν είναι δικό τους λάθος. Υπενθυμίστε στα παιδιά να ενημερώνουν πάντα έναν ενήλικα που εμπιστεύονται εάν δουν κάτι που τους ενοχλεί στο διαδίκτυο.
Να χρησιμοποιείτε προγράμματα-φίλτρα γονικής προστασίας, που διατίθενται στο ελεύθερο εμπόριο και τα οποία απαγορεύουν τη σύνδεση σε ιστοσελίδες με κακόβουλο περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, ενώ παράλληλα καταγράφουν τη διαδικτυακή κίνηση του υπολογιστή.
Να ελέγχετε το οπτικοακουστικό υλικό ( cds κλπ.) που κατέχουν τα παιδιά σας.
Να απευθύνεστε στα Τμήματα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης για την παροχή συμβουλών, καθώς και για την καταγγελία ύποπτων περιστατικών στα τηλέφωνα 11188 & 210-6476959 , για Θεσσαλονίκη 2310-388772 ή στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου