Μ.Σφακιανάκης : Προσοχή στους κινδύνους . Η ομιλία που πρέπει να δει κάθε γονέας/παιδί
Ο Μανώλης Σφακιανάκης είναι ο επικεφαλής του ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια από τις πιο πρωτοπόρες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας με χιλιάδες επιτυχίες και διεθνή αναγνώριση, η οποία έχει σώσει αμέτρητες ζωές παιδιών από παιδική πορνογραφία, εκβιασμούς, μπούλιγκ και άλλους αμέτρητους κινδύνους που καιροφυλαχτούν στο διαδίκτυο.

Παρ’όλ’αυτά ο κ. Σφακιανάκης παραμένει ένθερμος υποστηρικτής του διαδιτκύου αρκεί να παίρνουν παιδιά και γονείς βασικές προφυλάξεις.

Ο κ. Σφακιανάκης βρέθηκε στη Βέροια, όπου έδωσε μια ομιλία μπροστά σε παιδιά των σχολείων της γείτονος πόλης

Την ημερίδα παρακολούθησαν καθηγητές και μαθητές σχολείων της Βέροιας, στους οποίους ο κ. Σφακιανάκης απευθύνθηκε με αμεσότητα και ειλικρίνεια, προκειμένου να τους μεταδώσει με τον καλύτερο τρόπο τους κινδύνους που κρύβονται στο διαδίκτυο.

«Δε θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε το διαδίκτυο. Είμαστε οι πρώτοι που λέμε ΝΑΙ στη χρήση υπολογιστών και tablet από τα παιδιά. Είμαστε όμως εδώ για να σας μεταφέρουμε εμπειρίες συμμαθητών σας που δεν άκουσαν τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές».

Αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά πράγματα που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο:
Δεν υπάρχει ανωνυμία
Ό,τι δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο (φωτογραφίες, status κτλ) μένει για πάντα
Ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο δεν είναι αλήθεια
Δεν είμαστε απόλυτα προστατευμένοι όσα φίλτρα και αν διαθέτουμε. Ασφάλεια έχουμε μόνο όταν βγάλουμε την πρίζα.

Οι επιστημονικοί συνεργάτες της ομάδας του κ. Σφακιανάκη, αξιωματικοί Όλγα Γαλάνη και Μαρία Γρουστίδου, ανέπτυξαν τα θέματα της παιδικής πορνογραφίας, του cyber bullying, των διαδικτυακών αυτοκτονιών, του εθισμού στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ ο κ. Σφακιανάκης κατέθεσε σχετικά παραδείγματα, εμπειρίες και σοκαριστικές περιπτώσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Υπηρεσία του.«Σώζουμε συμμαθητές σας κάθε μέρα», είπε χαρακτηριστικά, τόσο από απόπειρες απαγωγής ή παιδικής πορνογραφίας όσο και από αυτοκτονίες. «Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της Υπηρεσίας μας, καταφέραμε να σώσουμε μέσα σε 8 λεπτά, κορίτσι που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ η μητέρα του στο διπλανό δωμάτιο νόμιζε ότι κοιμόταν». Αναφέρθηκε και σε αρκετές περιπτώσεις ανδρών, ακόμα και ηλικιωμένων, που προσποιούμενοι τους ανήλικους, αποπλανούσαν ανήλικα κορίτσια μέσω των κοινωνικών δικτύων. «Μην μιλάτε με αγνώστους και μην κλείνετε ραντεβού στο διαδίκτυο. Ποτέ δεν ξέρετε ποιος κρύβεται πίσω από την οθόνη».Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. είναι LEADER στην Ευρώπη για 3 βασικά κομμάτια, την παιδική πορνογραφία, τα mallware (κακά λογισμικά) και το cyber security (ηλεκτρονικές πληρωμές και πιστωτικές κάρτες). «Είμαστε leader στην Ευρώπη και έχουμε άμεση και άψογη συνεργασία με τις ανάλογες υπηρεσίες γιατί οι επιτυχίες μας και η εργασία μας έχει χτίσει εμπιστοσύνη. Χτίσαμε μια επιστημονική ομάδα που εργάζεται χωρίς να κοιτάει το ρολόι ούτε την τσέπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης.

Δείτε εδώ όλο το βίντεο της ομιλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου