Έπαθε σοκ όταν σήκωσε το καπάκι από το φέρετρο…




Σε κατάσταση σοκ ο υπεύθυνος γραφείου τελετών μετά το απίστευτο περιστατικό που συνέβη στην πόλη Gelsenkirchen στη Γερμανία…

Μια 92χρονη γυναίκα είχε μεταφερθεί στο γραφείο τελετών Munstermann, καθώς είχε δηλωθεί νεκρή από γιατρό σε οίκο ευγηρίας.

Όταν ετοίμαζαν την κηδεία, έπαθε σοκ όταν σήκωσε το καπάκι από το φέρετρο και ρώτησε “που είμαι;”.

Ενώ ήταν ξαπλωμένη στο φέρετρο και με τα μάτια ανοιχτά, ο υπεύθυνος έλεγξε τον παλμό της και κάλεσε ασθενοφόρο που έσπευσε στο γραφείο τελετών και μετέφερε τη γυναίκα σε τοπικό νοσοκομείο.

Η αστυνομία διενεργεί έρευνα στον οίκο ευγηρίας και τον γιατρό που ανακήρυξε νεκρή την 92χρονη το βράδυ της Κυριακής.

“Είναι φοβερό και ανεξήγητο. Μας επικρίνουν όλοι”, σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του οίκου ευγηρίας Lother Burger.



Η υπόθεση της 49χρονης από τη Θεσσαλονίκη, η οποία – σύμφωνα με καταγγελίες της οικογένειάς της – θάφτηκε ζωντανή, συγκλονίζει. Μπορεί να γίνει ένα τόσο τραγικό λάθος; Τι είναι η νεκροφάνεια; Και ποιες περιπτώσεις έχει καταγράψει η ιστορία;



Η νεκροφάνεια, από ιατρικής πλευράς, είναι η κατάσταση του οργανισμού κατά την οποία όλες οι ζωικές του λειτουργίες φαίνονται σαν να έχουν καταλυθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το άτομο να θεωρείται νεκρό.


Κατάσταση νεκροφάνειας είναι δυνατό να επιφέρουν διάφορες παθολογικές καταστάσεις και δηλητηριάσεις, εγκεφαλική διάσειση, μετατραυματική καταπληξία, ασφυξία, βαριά μέθη, κατάψυξη, ηλεκτροπληξία κ.ά.

Παλιότερα η ταφή ενός ατόμου που βρισκόταν σε κατάσταση νεκροφάνειας ήταν συνηθισμένο φαινόμενο. Στη σύγχρονη εποχή, με τις υπάρχουσες μεθόδους διαφορικής διάγνωσης της νεκροφάνειας από το θάνατο (πτωματικές κηλίδες, νεκρική ακαμψία κ.ά.), και με το νομοθετικό καθορισμό του χρόνου ταφής του πτώματος, η περίπτωση πρόωρης ταφής είναι μηδαμινή.

Επειδή, λοιπόν, ορισμένες φορές παρατηρείται νεκροφάνεια, δηλαδή άτομα που θεωρήθηκαν νεκρά να συνέλθουν, για το λόγο αυτόν η ταφή ενός νεκρού απαγορεύεται πριν περάσουν 24 ώρες από το θάνατό του.

Σε περίπτωση φυσιολογικού θανάτου εκδίδεται από το γιατρό το πιστοποιητικό θανάτου, στη συνέχεια άδεια ταφής από την Εκκλησία και την επόμενη ο νεκρός θάβεται.

Αν, αντίθετα, ο θάνατος είναι ξαφνικός (ατύχημα, αυτοκτονία, δολοφονία κτλ.), γίνεται νεκροψία στο πτώμα από ιατροδικαστή, ο οποίος συντάσσει και την απαιτούμενη ιατροδικαστική έκθεση. Τέλος ο θάνατος καταχωρείται στο ληξιαρχείο του δήμου ή της κοινότητας όπου ανήκει ο νεκρός.

Τρεις καταγεγραμμένες υποθέσεις νεκροφάνειας

Δύο γιατροί το 1905 προσπάθησαν να μελετήσουν το φαινόμενο, συλλέγοντας πληροφορίες τέτοιων περιπτώσεων μέσα από τον Τύπο. Το βιβλίο αυτό μόλις επανεκδόθηκε. Ιδού μερικές από τις μακάβριες ιστορίες:

Η Μαίρη Μπεστ πέθανε σε ηλικία 17 ετών από χολέρα στην Ινδία. Λίγες ώρες μετά το θάνατό της, την έθαψαν στον οικογενειακό, χτιστό τάφο στο γαλλικό νεκροταφείο της Καλκούτας. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1871, ο τάφος άνοιξε ξανά για να δεχτεί τον θείο της κοπέλας, όμως ο νεκροθάφτης και ο βοηθός του πάγωσαν μπροστά στο θέαμα: το καπάκι του φέρετρου ήταν στο πάτωμα, ο σκελετός του κοριτσιού ήταν μισός μέσα μισός έξω από το φέρετρο και τα νεκρικά ρούχα σκισμένα. Τα δάχτυλα του δεξιού της χεριού ήταν λυγισμένα, σαν να προσπαθούσε να πιάσει κάτι.

Το 1851 η Βιρτζίνια Μακντόναλντ από τη Νέα Υόρκη θάφτηκε ζωντανή, παρά την επιμονή της μητέρας της ότι δεν ήταν νεκρή. Αργότερα, το κορίτσι βρέθηκε μέσα στο φέρετρο ξαπλωμένο στο πλευρό, με τα δάχτυλά της φαγωμένα, ίσως λόγω φόβου ή πείνας.

Τέλος, το 1903 ένα 14χρονο αγόρι στη Γαλλία κατέληξε στον τάφο. Η μητέρα του,σύμφωνα με το pathfinder.gr, ήταν σίγουρη πως ο γιος της δεν ήταν νεκρός, γι’ αυτό την επόμενη μέρα πήγε στο μνήμα του και άρχισε να σκάβει με τα χέρια. Βρήκε το φέρετρο ανοιχτό και το κορμί του παιδιού σε μια περίεργη στάση, από την προσπάθειά του να βγει στην επιφάνεια της γης. Είχε πεθάνει από ασφυξία.

Ζωντανός χωρίς καμία ένδειξη ζωής

Η νεκροφάνεια είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο, κατά το οποίο κάποιος δίνει την εντύπωση ότι είναι νεκρός και ότι δεν παρουσιάζει καμία ένδειξη ζωτικής λειτουργίας. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που, ενώ θεωρούνταν νεκροί, έζησαν, και άλλων που πέθαναν με τραγικό τρόπο, θαμμένοι ζωντανοί!

Θρύλοι και παραδόσεις, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο, συνδέουν τέτοια σπάνια φαινόμενα με το Ψυχοσάββατο, ή με τη Γιορτή των Νεκρών, ενώ κάποιοι ονομάζουν τη νεκροφάνεια “Σύνδρομο του Λαζάρου”

Απίστευτα περιστατικά

“Είναι ζωντανή, κινείται ανάμεσά μας, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες τη θεωρούν ʽνεκρήʼ γιατί το νοσοκομείο ʽΣωτηρίαʼ είχε εκδώσει πριν από δύο χρόνια πιστοποιητικό θανάτου της… Θύμα, η 65χρονη Ελένη Κοραή, η οποία προ διετίας είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ʽΣωτηρίαʼ για σειρά εξετάσεων και εγχειρήσεων. Υποβλήθηκε σε εννέα εγχειρήσεις. Στην τελευταία η Κοραή έπαθε νεκροφάνεια κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο χειρουργείο. Οι γιατροί που την εξέτασαν διαπίστωσαν ότι ήταν νεκρή, τη μετέφεραν στον νεκροθάλαμο, μέχρις ότου την παραλάβουν οι συγγενείς της, ενώ εκδόθηκε από το νοσοκομείο το σχετικό πιστοποιητικό θανάτου. Επειδή το ψυγείο του νοσοκομείου ʽΣωτηρίαʼ ήταν γεμάτο, την άφησαν σε ένα κρεβάτι έξω από αυτό. Περίπου 18 ώρες αργότερα από τότε που οι γιατροί είχαν διαγνώσει τον θάνατό της, ένας υπάλληλος γραφείου κηδειών που είχε αναλάβει την ταφή μαζί με νοσοκόμο που είχε βάρδια στο νοσοκομείο πήγαν στον χώρο όπου φυλάσσονται οι νεκροί, για να την παραλάβουν και να τη μεταφέρουν στο νεκροταφείο. Την ώρα που ο υπάλληλος του γραφείου κηδειών και ο νοσοκόμος τοποθετούσαν την Ελένη Κοραή στο φέρετρο, εκείνη, που εξακολουθούσε να έχει υποστεί νεκροφάνεια, ξύπνησε και σήκωσε με το χέρι της το καπάκι του φέρετρου”.

Καρδιακή προσβολή

“Όπως η ίδια αφηγήθηκε στους δημοσιογράφους, ο νοσοκόμος που κρατούσε από τη μία πλευρά το φέρετρο, βλέποντάς την να σηκώνει το καπάκι, λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή. Όταν αποκαλύφθηκε ότι η γυναίκα είχε πάθει νεκροφάνεια, όλο το νοσοκομείο αναστατώθηκε. Μεταφέρθηκε πάλι στο χειρουργείο, όπου την εξέτασαν οι γιατροί και διαπίστωσαν ότι έπρεπε απλώς να υποβληθεί σε μία ακόμη επέμβαση και θα γινόταν καλά. Αυτά συνέβησαν πριν από περίπου δύο χρόνια. Χθες, η Ελένη Κοραή, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι ζει και είναι μάλιστα πολύ καλά στην υγεία της, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες τη θεωρούν νεκρή, γιατί από το νοσοκομείο ʽΣωτηρίαʼ είχε πιστοποιηθεί ότι πέθανε. Η νομαρχία Αττικής, η κοινότητα του χωριού της στην Κρήτη και η αστυνομία δεν μπορούν να της εκδώσουν κανένα ʽχαρτίʼ, διότι από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες θεωρείται ως άτομο που έχει πεθάνει. Μετά την αποκάλυψη της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης, αναμένεται να ευαισθητοποιηθεί και να επέμβει το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να λυθεί η τόσο μακάβρια αυτή ʽπαρεξήγησηʼ. Η 65χρονη Ελένη Κοραφή αντιλήφθηκε ότι ήταν νεκρή όταν από τον ασφαλιστικό της φορέα της ζήτησαν τα απαραίτητα έγγραφα για να συνταξιοδοτηθεί. Τότε οι αρμόδιοι υπάλληλοι είδαν στις καταστάσεις τους ότι είχε ʽπεθάνειʼ προ διετίας…”.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1996 στην εφημερίδα “Μακεδονία” και φέρνει στο φως μία από τις περιπτώσεις νεκροφάνειας στην Ελλάδα.

Μύθοι και πραγματικότητα

Περιπτώσεις νεκροφάνειας που καταγράφηκαν στην Ελλάδα

Το φαινόμενο της νεκροφάνειας, αν και σπάνιο, ήταν αρκετό για να εξάψει τη φαντασία των ανθρώπων, κυρίως παλαιότερων εποχών.

“Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που ύστερα από εκταφή νεκρών, για διάφορους λόγους, οι νεκροί να έχουν βρεθεί σε ανορθόδοξες στάσεις που προκαλούν φρίκη. Κοινό χαρακτηριστικό είναι ο τρόμος στα μάτια κάθε θαμμένου ζωντανού. Όταν πηγαίναμε γυμνάσιο, είχα διαβάσει ένα περιστατικό για ένα κοριτσάκι που βρέθηκε λίγο καιρό μετά την κηδεία του στα σκαλιά του σφραγισμένου τάφου της… Χαρακτηριστικά θυμάμαι μια ιστορία που είχα ακούσει σε χωριό νησιού. Παλιά, συνήθιζαν να αφήνουν τους νεκρούς μέσα στην εκκλησία το βράδυ πριν από τη ταφή. Έτσι λοιπόν συνέβη και με μια γυναίκα που είχε πεθάνει. Όμως το σχέδιο του Θεού άλλαξε, και η γυναίκα άρχισε ξανά να αναπνέει κανονικά και να ανακτά τις αισθήσεις της. Ανοίγει τα μάτια της και βρίσκεται σε ένα φέρετρο με λουλούδια. Προσπαθεί να σηκωθεί και, σοκαρισμένη από το φρικιαστικό θέαμα του εσωτερικού μιας έρημης εκκλησίας το βράδυ, ορμάει προς την πόρτα, που ήταν κλειδωμένη φυσικά, και προσπαθεί, μάταια, να την ανοίξει. Το πρωί τη βρήκαν στην πόρτα με τον τρόμο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της. Η καρδιά της δεν άντεξε… Κάποιος είπε πως άκουσε φωνές από την εκκλησία καθώς γυρνούσε από τη βραδινή του βάρδια, αλλά το χρέωσε στην κούραση… Από τότε, τους νεκρούς τους κρατάνε στο σπίτι την τελευταία αυτή νύχτα.

Ένα άλλο περιστατικό που άκουσα είναι το εξής: Ένας άνδρας ξύπνησε την ώρα της κηδείας του και άκουγε τα κλάματα και τα μοιρολόγια φίλων και συγγενών. Καθώς σηκώθηκε, όλοι πάγωσαν από τον τρόμο, εκείνος είπε ʽΕγώ θα σας φάω όλουςʼ και συνέχισε κανονικά τη ζωή του”.

“Πριν από πολλές δεκαετίες, ένας ποδοσφαιριστής στην Καβάλα θάφτηκε ζωντανός. Ο άτυχος άνθρωπος βρέθηκε μπρούμυτα στο φέρετρό του, με το στόμα γεμάτο αίματα. Το περιστατικό συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της περιοχής.

Στην Αθήνα, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, μια μητέρα με την κόρη της αναφέρουν πως είδαν τη νεκρή γιαγιά που έθαψαν σε κοιμητήριο της περιοχής πριν από μερικά 24ωρα να περιφέρεται στο μπαλκόνι του σπιτιού κοιτάζοντάς τες από το τζάμι. Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, η εμφάνιση της νεκρής γυναίκας έγινε το Ψυχοσάββατο”.

Συναγερμός στα φέρετρα!

Ο Jose Alvarenga, από την Παραγουάη, πιστεύει ότι κάποιο θαύμα έγινε και μπορεί σήμερα να κρατά στην αγκαλιά του το παιδί του. Ο πατέρας ενημερώθηκε πριν από λίγο καιρό από τους ιατρούς του νοσοκομείου της Παραγουάης ότι το νεογέννητο παιδί του κατέληξε. Ανοίγοντας όμως το φέρετρο για να το αποχαιρετήσει, διαπίστωσε ότι το βρέφος ανέπνεε κανονικά.

“Ανακάλυψα ότι το παιδί μου ανέπνεε κανονικά. Έμεινα έκπληκτος και άρχισα να κλαίω. Έγινε θαύμα”, έλεγε αργότερα συγκλονισμένος ο πατέρας.

Οι γιατροί εξέτασαν το παιδί και διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ καλά στην υγεία του. Το θέμα,σύμφωνα με το makthes.gr, διερευνά η διεύθυνση του νοσοκομείου ώστε να διαπιστωθεί υπό ποιες ακριβώς συνθήκες το μωρό θεωρήθηκε νεκρό. Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Daily Telegraph” ανέφερε ότι, κατά μία εκδοχή, ο ιατρός δεν έλεγξε σωστά την κατάσταση του νεογέννητου και λανθασμένα διέγνωσε τον θάνατό του.

Στο κοιμητήριο Ευαγγελιστών, που βρίσκεται σε προάστιο του Σαντιάγο της Χιλής, κάποιοι είχαν την ιδέα να… λανσάρουν ένα πρωτότυπο σύστημα συναγερμού στο εσωτερικό των φέρετρων! Έτσι, εάν κάποιος ανακτήσει τις αισθήσεις του την ώρα που βρίσκεται μέσα στο φέρετρο, δεν έχει παρά να χτυπήσει ένα κουδούνι που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Βέβαια, το θέμα είναι ποιος θα μπορούσε να ακούσει αυτό το παράδοξο σύστημα συναγερμού!

πηγη- makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου