Η αντίστροφη μέτρηση για τη μαγειρίτσα, το αρνάκι και το κατσικάκι ξεκίνησε.
Και πριν εξαφανιστούν εν ριπή οφθλαμού καλό είναι να γνωρίζουμε πού οφελούν και πού μας βλάπουν για να κάνουμε το… κουμάντο μας. Προσέχουμε για να έχουμε.
Aρνάκι VS Kατσικάκι
Ξεκινάμε με τον πρωταγωνιστή του Πάσχα. Το αρνάκι. Στα θετικά του αρνίσιου κρέατος συναντάμε το υψηλό πρωτεϊνικό του περιεχόμενο (μια μερίδα του καλύπτει περίπου το 60% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη), το οποίο μας γεμίζει ενέργεια και βοηθάει στο χτίσιμο των μυών, την υψηλή του περιεκτικότητα σε σίδηρο, του οποίου η απορρόφηση αυξάνεται από τον οργανισμό αν το καταναλώσουμε με λεμόνι, και την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με κυρίαρχη τη βιταμίνη Β12, οι οποίες κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα, παίζουν ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στο μεταβολισμό του λίπους, της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων.
Όμως τα θετικά του αντισταθμίζονται με μεγάλα μειονεκτήματα. Το αρνί είναι πολύ πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, με το λίπος του να φτάνει τα 15 γραμμάρια σε κάθε 100 γραμμάρια κρέατος. Το κορεσμένο λίπος, όπως ξέρουμε, βλάπτει την καρδιά, ενώ η περιεκτικότητά του σε πουρίνες αυξάνει το ουρικό οξύ στο αίμα. Οι θερμίδες του φτάνουν τις 320 ανά μερίδα αν καταναλώνετε μπούτι και τις 385 αν καταναλώνετε στήθος, ενώ τα τηγανητά παϊδάκια φτάνουν τις 560 θερμίδες ανά μερίδα και τα παϊδάκια σχάρας τις 340 ανά μερίδα. Προτιμήστε, λοιπόν, να καταναλώσετε περισσότερο μπούτι, που αποτελεί το πιο άπαχο τμήμα του.
Το κατσικάκι, σαφώς είναι πιο υγιεινό από το αρνάκι, έχει όμως και αυτό υψηλό ποσοστό κορεσμένου λίπους. Συγκεκριμένα, περιέχει κορεσμένο λίπος 10% -ενώ το αρνί περίπου 35%. Το κατσίκι έχει ολικό λίπος περίπου 4 γραμμάρια στα 100, δηλαδή πολύ λιγότερα σε σχέση με το αρνί, Εππίσης είναι κι αυτό πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β3, Β6, Β12, σε σελήνιο και ψευδάργυρο. Επίσης περιέχει περισσότερο κάλιο και είναι πλούσιο στο συνένζυμο Q10 που παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση συμβάλλοντας στη μείωση της κακής LDL χοληστερίνης.
Να και ένα μειωνέκτημά του σε σχέση με το αρνί. Η πρωτεΐνη είναι λιγότερη σε σχέση με το αρνί, ενώ είναι επίσης και πιο πλούσιο σε νάτριο, κάτι που πρέπει να αποφεύγεται ειδικά από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Με λίγα λόγια, το κατσίκι θεωρείται πιο καλό κρέας από το αρνί, αποδίδοντας περίπου 120 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Μαγειρίτσα η αντί-light σούπα
Η μαγειρίτσα περιλαμβάνει εντόσθια, συκωταριά και πνευμόνια αρνιού, αβγά, κρεμμύδια, άνηθο, ρύζι και ελαιόλαδο και ένα σωρό υλικά που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Το γεγονός ότι την καταναλώνουμε ξημερώματα επιβαρύνει τον οργανισμό.
Η μαγειρίτσα είναι πλούσια σε χοληστερίνη, αποδίδει περισσότερες από 500 θερμίδες ανά μερίδα και τα λιπαρά της ξεπερνούν τα 35 γραμμάρια ανά μερίδα. Το φρέσκο κρεμμυδάκι και ο άνηθος χαρίζουν φυτικές ίνες στο γεύμα σας, βιταμίνη C, μαγγάνιο και κάλιο, ενώ το ελαιόλαδο σας προσφέρει τα μονοακόρεστα λιπαρά του που μειώνουν την ολική και την κακή LDL χοληστερίνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου