Νηστίσιμα τσουρέκια





Συστατικά

Για τη μαγιά

1 κύβο μαγιά φρέσκια και 1 φακελάκι ξερή

½ κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ αλεύρι γ.ο.χ. Μύλοι Αγίου Γεωργίου




140 ml νερό χλιαρό

Για το τσουρέκι

¼ κ.γ. μαχλέπι

¼ κ.γ. μαστίχα σε δάκρυα

1 βανίλια

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

120 ml σπορέλαιο

100 γρ. ζάχαρη

200 ml χυμό πορτοκαλιού

700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ευχαριστούμε το μέλος μας, Γιάννη Παπουτσή για την υπέροχη συνταγή.

Για τη μαγιά

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ ολα τα υλικά της μαγιάς και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20-30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τη μαστίχα

Για να γίνει η μαστίχα σκόνη την χτυπάμε στο μπλέντερ με 1 κ.σ. ζάχαρη.

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά.

Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη βανίλια και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρώς.

Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και τη φουσκωμένη μαγιά και ζυμώνουμε.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο και να γίνει η ζύμη μας μαλακή και ελαστική για περίπου 5-7 λεπτά.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 1-1.5 ωρα να φουσκώσει.

Πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδες και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για επιπλέον 30 λεπτά σκεπασμένα σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα αλείφουμε με αραιωμένο μέλι με νερό και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα για 35 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου