Τσουρέκια πασχαλινά. Η παραδοσιακή συνταγή για το τσουρέκι του Πάσχα.





Τσουρέκια πασχαλινά. Η παραδοσιακή συνταγή για το τσουρέκι του Πάσχα.


Υλικά (Σερβίρει 8)
1 1/2 κιλού αλεύρι
2 κουταλιές σούπας μαγιά μπύρας
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
1 κ. σούπας γεμάτη ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά κοφτή μαχλέπι
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
Εκτέλεση συνταγής

Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και μέσα σε αυτό λιώνουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά.

Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Το σκεπάζουμε με ένα λαδόχαρτο και τυλίγουμε την ζύμη για τσουρέκι με μια κουβέρτα να φουσκώσει.

Στο μεταξύ βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι,λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε.

Βράζουμε το μαχλέπι ή το γλυκάνισο σε λίγο νερό,το σουρώνουμε και ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ.

Προσθέτουμε τα αυγά ολόκληρα, τη ζάχαρη,το ξύσμα πορτοκαλιού και το φουσκωμένο χυλό με τη μαγιά και ζυμώνουμε να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια ζύμη μαλακή.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με λαδόχαρτο,τυλίγουμε με μάλλινη κουβέρτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει τόσο ώστε να διασπαστεί.

Την ξαναζυμώνουμε, κόβουμε κομμάτια και πλάθουμε τα τσουρέκια στρογγυλά,κοτσίδες ή διάφορα σχέδια.

Τα τοποθετούμε σε ελαφρά βουτυρωμένη λαμαρίνα,σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.

Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε,αν θέλουμε με ζάχαρη και ασπρισμένα αμύγδαλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά.
Σημειώσεις συνταγής

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου