Σε φάση σταδιακής λειτουργίας εισέρχεται το έργο του «Αγροτικού Ίντερνετ» (Rural Broadband), το οποίο πρόκειται να καλύψει χιλιάδες χρήστες που βρίσκονται σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας.
Όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και ο ΟΤΕ, οι πρώτες γρήγορες συνδέσεις του έργου «Rural Broadband» θα αρχίσουν να λειτουργούν εμπορικά εντός του Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες μέρες πάνω από 250 οικισμοί θα έχουν πρόσβαση σε συνδέσεις VDSL και ταχύτητες έως 50Mbps, μέσω των δικτύων που υλοποιεί ο ΟΤΕ. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, «το έργο προχωράει με γοργούς ρυθμούς έχοντας φτάσει ήδη στο 90% της ολοκλήρωσης της κατασκευής του». Οι νέες ταχύτητες Ίντερνετ θα ενεργοποιούνται σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές που περιλαμβάνονται στο έργο, με στόχο να είναι διαθέσιμες στο σύνολο των 2.247 οικισμών που έχει αναλάβει να καλύψει ο ΟΤΕ, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017.
Οι νέες ευρυζωνικές ταχύτητες αναμένεται να βελτιώσουν την καθημερινότητα πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων, καλύπτοντας καθημερινές ανάγκες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας.
Με την ολοκλήρωση του έργου «Rural Broadband Internet», που σχεδίασε η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και υλοποίησε η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. με συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), θα εξυπηρετούνται σχεδόν 3.700 οικισμοί της χώρας, με περισσότερους από 525.000 κατοίκους.
Αναλυτικά, το «Rural Broadband» αναπτύσσεται στις εξής περιοχές:
- Από τον ΟΤΕ: Σε 804 οικισμούς 19 νομών της Βόρειας Ελλάδας (Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λέσβου, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χίου).
- Από τον ΟΤΕ: Σε 1.443 οικισμούς 17 νομών της Νότιας Ελλάδας (Αργολίδος, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδος, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Ρεθύμνης και Χανίων).
- Από τον όμιλο Ιντρακάτ: Σε 1.411 οικισμούς 15 νομών της Στερεάς Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας, 'Αρτας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κυκλάδων, Λάρισας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Χαλκίδας). Το τμήμα που έχει αναλάβει η Ιντρακάτ αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά -κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ακριβές χρονοδιάγραμμα παράδοσής του- καθώς η εταιρεία για λόγους οικονομίας δεν χρησιμοποιεί παντού οπτικές ίνες, αλλά μικροκυματικές ζεύξεις ασύρματης πρόσβασης, που απαιτούν χρονοβόρες αδειοδοτήσεις κεραιοσυστημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου