Μεγάλο Σάββατο… Ανάσταση και μετά….. μαγειρίτσα…!!!Τι καλύτερο, όταν γυρίζουμε το βράδυ από την Ανάσταση με τους αγαπημένους μας, να μας περιμένει στο σπίτι μια κατσαρόλα με μπόλικη αχνιστή μαγειρίτσα, πυκνή, αυγολεμονάτη και λαχταριστή. Μια κλασική πατροπαράδοτη και παραδοσιακή συνταγή μαγειρίτσας της γιαγιάς.
Υλικά συνταγής
1 συκωταριά αρνίσια
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού (για το μαρινάρισμα)
λίγα έντερα
3 μαρούλια ψιλοκομμένα
8-10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ρύζι (προαιρετικά)
1/3 φλ. ψιλοκομένο άνηθο
ελαιόλαδο
3 αυγά
χυμός 2 λεμονιών
Εκτέλεση συνταγής
Ξεπλένουμε πολύ καλά τα εντόσθια και τα έντερα και μετά τα μαρινάρουμε για 20-30 λ στο χυμό ενός μεγάλου λεμονιού.
Βράζουμε νερό και ζεματάμε τη συκωταριά με τα έντερα. Τα ξαφρίζουμε και τα βράζουμε για 15-20 λ. Μετά τα αφαιρούμε από τη φωτιά, τα στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια μεγέθους ενός μικρού ζαριού.
Σοτάρουμε σε κατσαρόλα, σε ζεστό ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια για 1 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τα κομματάκια της συκωταριάς και τα έντερα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1-2 λ ακόμα.
Ρίχνουμε ζεστό νερό να τα σκεπάσει κατά 2 δάχτυλα, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα συκωτάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λ. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό, όχι πολύ όμως γιατί θα βγάλουν υγρά και τα μαρούλια).
Μετά τα 10 λ προσθέτουμε τα μαρούλια, τον άνηθο, αλάτι πιπέρι και βράζουμε μέχρι να γίνει καλά το ρύζι και τα μαρούλια.
Για το αυγόκομα: Χτυπάμε το ασπάδια σε πηχτή μαρέγκα, προσθέτουμε το κρόκο και συνεχίζουμε το ανακάτωμα προσθέτοντας σταδιακά το χυμό των λεμονιών και ζεστό ζωμό μέχρι να ζεσταθεί το χέρι μας κάτω από το σκεύος που κρατάμε με το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα στη κατσαρόλα και τη κινούμε κυκλικά να πάει παντού το αυγόκομα. Σερβίρουμε ζεστή τη μαγειρίτσα μας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου