Για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης από την πλευρά της Ελλάδας έγραφε στο σαββατιάτικο πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα Aydinlik.
Σε δημοσίευμα με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Λωζάνη παραβιάστηκε,το [τουρκικό] ΥΠΕΞ παρακολουθούσε», φιλοξενεί τις δηλώσεις του Μπεγιαζίτ Καρατάς, απόστρατου υποπτεράρχου και πρώην στρατιωτικού ακολούθου στην Αθήνα, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα «εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου, στα οποία πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης» και ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να επιδώσει σχετικό διάβημα.
Ο Καρατάς φέρεται να τονίζει ότι αν δεν αντιδράσει η Τουρκία στην «κατάληψη των νησιών» χάνει χωρικά ύδατα, εναέριο χώρο και υφαλοκρηπίδα.
Το δημοσίευμα συνοδεύεται από δύο χάρτες, οι οποίοι σύμφωνα με το Καρατάς, σχεδιάστηκαν για την ελληνική κυβέρνηση από την εταιρεία Πυθέας.
Σύμφωνα με τον πρώτο χάρτη, η Ελλάδα έχει σχεδιάσει την ελληνική ΑΟΖ περιλαμβάνοντας ολόκληρη την Κύπρο, και αφήνοντας στην Τουρκία την Αττάλεια και τον κόλπο της Αλεξανδρέττας.
Ο δεύτερος χάρτης παρουσιάζει τους αγωγούς μεταφοράς του αραβικού πετρελαίου στην Ευρώπη αποκλείοντας την συμμετοχή της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. Ο Καρατάς σχολίασε τα εξής:
«Αυτοί οι χάρτες αποτελούν προσχέδια. Αυτήν την στιγμή όλα τα καρτέλ φυσικού αερίου και πετρελαίου βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, ασχολούμενη με άλλα πράγματα, μένει εκτός των σχεδίων. Εμείς καθυστερούμε να οριοθετήσουμε την οικονομική μας ζώνη».
Στην ίδια αγωνία και η αγγλόγλωσση ιστοσελίδα της Hurriyet, υπό τον τίτλο «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κινούνται κοντά στο Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζοντας τον περιφερειακό ρόλο της Αιγύπτου», φιλοξενεί άρθρο γνώμης αναλυτή στο Energy Policy Research Center του Πανεπιστημίου Bilkent.
Αναφορικά στην κοινή άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τις 6 Απριλίου στην Ελλάδα και στην οποία συμμετέχουν οι αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), ο αρθρογράφος-αναλυτής εξηγεί ότι η εν λόγω άσκηση καταδεικνύει την προσπάθεια των ΗΑΕ να εντείνουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, οι στενές σχέσης των ΗΑΕ με την Αίγυπτο, επηρεάζουν αρνητικά την ενεργειακή διπλωματία της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά και τις επιλογές της αναφορικά με το Κυπριακό Ζήτημα.
Να σημειώσουμε με τη σειρά μας ότι η Τουρκία δεν έχει καμία κυριαρχία σε όλα αυτά που διεκδικεί. Οι πόλεμοι του 20ου αιώνα όρισαν ακριβώς τα σύνορά της με την Ελλάδα κι εάν έτυχε οι υδρογονάνθρακες να έπεσαν στο ελληνικό οικόπεδο, αυτό είναι κάτι που δεν την αφορά.
Η τουρκική επιμονή να διεκδικεί εδάφη και θάλασσες που δεν της ανήκουν εδώ και 100 χρόνια, εκτός από αλλοπρόσαλλη είναι και επικίνδυνη για την ίδια την Τουρκία, αφού γνωρίζει ότι θέτει σε κίνδυνο την ίδια την εδαφική της συνοχή εάν εμπλακεί σε πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι Τούρκοι προσπαθούν να επιχειρήσουν προβοκάτσιες ή κάποιο ολιγοήμερο θερμό επεισόδιο, ώστε να προλάβουν να δημιουργήσουν «τετελεσμένα» πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.
Κύκλοι των Αθηνών εισηγούνται σε περίπτωση τουρκικής πρόκλησης η Ελλάδα να απαντήσει με ολοκληρωτικό χτύπημα «για να τελειώνουμε μαζί τους», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου