Στα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, εστιάζει το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σημειώνοντας πως κατά την πενταετία 2006-2011, «φαίνεται να αποκτά τεράστια περιουσία, αμέσως μόλις σταματά να κάνει δήλωση Πόθεν Έσχες». Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας «από το 2006, δεν καταθέτει δήλωση Πόθεν Έσχες, όπως είναι υποχρεωμένη με βάση το νόμο», ενώ επισημαίνει πως χρησιμοποιούσε ως «πρόσχημα την επί πέντε χρόνια διάσταση με τον αρχηγό της ΝΔ», «αν και ο νόμος δεν έχει τέτοια πρόβλεψη», όπως επισημαίνεται. Την ίδια περίοδο, η κ. Γκραμπόφσκι αναπτύσσει επιχειρηματική δράση με τον μετέπειτα στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος, τον Φεβρουάριο του 2016 κατέβαλε 3,3 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποφύγει τη δίωξη για φοροδιαφυγή, λόγω της εμπλοκής του με υπόθεση που αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ εμπλέκεται και στην υπόθεση των PanamaPapers.
Κατά την επίμαχη πενταετία, λοιπόν, σύμφωνα με την εφημερίδα, και πιο συγκεκριμένα το 2006, «όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να ενημερώνει τη Βουλή πως είναι σε «διάσταση», η Μαρέβα, αγοράζει το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, μέσω εταιρείας που ανήκει στην ίδια κατά 95%». Και συμπληρώνει:«Πρόκειται για ιστορικό κτήριο σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές του Παρισιού, στο 7ο διαμέρισμα της Γαλλικής πρωτεύουσας (περίπου 28.000 ευρώ το τετραγωνικό) και το αγοράζει καταβάλλοντας 1,5 εκατομμύρια ευρώ, όπως γράφουν τα συμβόλαια. «Αμέσως μετά», τονίζει το ρεπορτάζ,«η κυρία Μητσοτάκη ξεκινά εντυπωσιακή επιχειρηματική δραστηριότητα, δημιουργώντας και άλλη εταιρεία στης οποίας το ΔΣ, φιγουράρει ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος ερευνάται για τη λίστα Λαγκάρντ και τη συμμετοχή του στα PanamaPapers».
Το δημοσίευμα παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για την επιχειρηματική δράση της συζύγου του Κ. Μητσοτάκη κατά την επίμαχη περίοδο, ενώ, ως προς το νομικό σκέλος της υπόθεσης, επισημαίνει πως«σύμφωνα με το νόμο 2238/1994 δύο σύζυγοι σε διάσταση, μπορούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, αν πάρουν σχετική άδεια από την εφορία». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επισημαίνει πως «αυτή η πρόβλεψη όμως δεν υπάρχει για τη δήλωση Πόθεν Έσχες και είναι λογικό». Και συμπληρώνει:«Η φορολογική δήλωση γίνεται για να καταβληθούν φόροι και στην εφορία αρκεί η δήλωση για το μέγεθος των εισοδημάτων προκειμένου να εισπραχθούν φόροι. Η δήλωση Πόθεν Έσχες όμως έχει την έννοια της διαπίστωσης αν τα έσοδα είναι νόμιμα. Αν η ελληνική Βουλή κάνει την παραδοχή πως μπορεί οποιοσδήποτε βουλευτής ή υπουργός, να δηλώνει σε διάσταση και να μην ελέγχεται έτσι το πόθεν Έσχες του ή της συζύγου, τότε θεσμοθετεί έναν τρόπο ασφαλούς διακίνησης μαύρου χρήματος».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου