Κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες στα νησιά ετοιμάζει ο Γ. Μουζάλας





Κλειστά κέντρα για τη φιλοξενία των προσφύγων θα δημιουργηθούν στα νησιά, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τονίζοντας ότι αν φύγουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και «πέσει» η συμφωνία με την Τουρκία, κάθε βράδυ θα έρχονται 2.000 άνθρωποι στη Χίο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός ανέφερε ότι το 80% όσων έρχονται πλέον στα νησιά είναι παράτυποι μετανάστες, ενώ παραδέχθηκε καθυστερήσεις στο θέμα της χορήγησης ασύλου, καθώς πλέον το 97% όσων φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ζητούν άσυλο, ενώ πριν από τη συμφωνία το ποσοστό αυτό ήταν 2%.

«Ναι είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία που κάνει καλό στη χώρα μας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε 100-150 χιλιάδες μετανάστες και με κλειστά σύνορα», είπε επίσης ο κ. Μουζάλας. Δεσμεύθηκε, τέλος, ότι θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα στα νησιά παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι υποδαυλίζει τις καταστάσεις ώστε αυτά τα κέντρα να μην προχωρούν.

Την ίδια ώρα, αίτηση ακυρώσεως της απόφασης για τη λειτουργία του hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο, υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Χίου, μαζί με κατοίκους του νησιού. Με ανακοίνωσή του, το Τοπικό Τμήμα Χίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών -ένας από τους φορείς που προσέβαλαν την απόφαση- καλεί την κυβέρνηση να μην προσχωρήσει στην κατασκευή νέων προσφυγικών - μεταναστευτικών δομών στη Χίο. «Όποιοι ανυπομονούν να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων προσφυγικών - μεταναστευτικών δομών στο νησί της Χίου, νομίζουμε ότι θα ήταν λογικό να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Με την αίτηση ακύρωσης ζητείται «όχι μόνον να μη δημιουργηθεί καμία απολύτως άλλη, νέα υποδομή υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων στο νησί μας, αλλά και να εξαιρεθεί οριστικά και αμετάκλητα η Χίος από τόπος υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων, οικονομικών μεταναστών, αλλά και οποιωνδήποτε άλλων προσώπων εκμεταλλεύονται και χρησιμοποιούν καταχρηστικά τις ιδιότητες αυτές». Γίνεται, επίσης, αναφορά στην τήρηση της αναλογικότητας και την προστασία της νησιωτικότητας σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή.

Αναφορικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλα, η γενική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος, Ευγενία Θάνου, ανέφερε χθες ότι «την τελευταία εβδομάδα διαπιστώθηκαν δύο κρούσματα ηπατίτιδας Α σε παιδιά αφγανικής και συριακής καταγωγής, ηλικίας 2 ετών. Μετά τη διαπίστωση αυτή, εμβολιάζονται τα παιδιά. Στη Φιλιππιάδα δεδομένου ότι υπάρχει το ενδεχόμενο κι άλλων κρουσμάτων, αποφασίστηκε από το ΚΕΛΠΝΟΟ και το υπουργείο Υγείας ότι ο εμβολιασμός πρέπει να πραγματοποιείται εντός 14 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο». Και πρόσθεσε, «η ηπατίτιδα Α είναι μεταδοτική όταν οι τουαλέτες δεν είναι καθαρές κι όταν δεν πλένονται συχνά τα χέρια. Γεγονός είναι ότι πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες των κέντρων».

Αναφορικά με το αν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο τα Ελληνόπουλα, η κυρία Θάνου διευκρίνισε: «Κινδυνεύουν τα παιδιά που είναι ανεμβολίαστα και γι' αυτό και λέμε πως πρέπει να γίνονται τα εμβόλια. Σχετικά με την έλλειψη του εμβολίου ηπατίτιδας Α, υπάρχει άλλο εμβόλιο, το οποίο όμως δεν καλύπτει το σύστημα υγείας και είναι ακριβό. Δεν είναι καθόλου υπερβολή η ανησυχία των γονέων», κατέληξε η γενική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου